Politologs: Pēdējā laika notikumi Turcijā vājinājuši Eiropas un NATO pozīcijas (76)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēdējā laika notikumi Turcijā vājinājuši Eiropas un NATO pozīcijas, bet, lai situāciju mainītu, būs nepieciešamas gadiem ilgas filosofu un Eiropas politiķu diskusijas, pretējā gadījumā atsevišķās valstīs varētu sākties nopietnas šķelšanās, - šādu viedokli sarunā ar aģentūru LETA pauda politologs Kārlis Daukšts.

Lūgts komentēt militārā apvērsuma mēģinājumu Turcijā un tā iespējamās sekas uz Eiropu, politologs norādīja, ka pēdējo dienu notikumi neapšaubāmi Eiropai nāks tikai par sliktu, jo tas ir arī spēcīgs trieciens pa NATO dienvidu flangu.

«Mēs ļoti jutīsim šīs sekas, jo pret-Eiropas un pret-NATO līkne iet tikai uz augšu. Tas parāda to, ka šajās valstīs nestabilitāte tikai pieaugs. Arī Latvijai tie nebūt nav labi signāli,» viņš sprieda.

Daukšts arī pauda viedokli, ka Eiropas pozīcijas sāk vājināties, līdz ar to nepieciešamas filosofiskas diskusijas par Eiropas nākotni, jo pašreizējie «izdzīvošanas scenāriji» nesniedz pozitīvus rezultātus.

«Nepieciešama jauna pieeja. Tas ir tuvāko gadu Eiropas domātāju, filosofu un politiķu darbs,» uzskata politologs.

Vaicāts par medijos izskanējušajiem baumām, vai Turcijā puča mēģinājumu nav inscenējis valsts ietekmīgākais politiķis, pats prezidents Redžeps Tajips Erdoans, Daukšts norādīja, ka tā ir tikai teorija bez nekāda reāla pamatojuma.

«Tas man atgādina baumas, ka Padomju Savienības pēdējais līderis Mihails Gorbačovs arī esot zinājis par puču, bet tam pamatojums nav rasts līdz pat šai dienai, lai arī Krievijas medijos tiek izplatītas dažādas versijas. Mums ir jābūt piesardzīgiem ar šādiem secinājumiem un vērtējumiem,» aicināja Daukšts.

Jau vēstīts, ka militārā apvērsuma mēģinājuma laikā Turcijā nogalināti 265 cilvēki, no kuriem 161 ir Erdoanam lojālie pilsoņi, pamatā policisti un civilpersonas.

Erdoans puču nodēvējis par «nodevību» un draudējis, ka tā dalībnieki samaksās «augstu cenu». Līdz šim arestētas vairākas augstas militārpersonas un visā valstī atlaisti vairāk nekā 2500 tiesneši. Turcijas valdība informē, ka arestēti gandrīz 3000 karavīru.

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) joprojām stingri iesaka nopietni izvērtēt nepieciešamību ceļot uz Turciju, kā arī atkārtoti aicina izvairīties no vietām, kurās norisinās sadursmes, kā arī vietām, kurās pulcējas liels cilvēku skaits.

Komentāri (76)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu