Pasaules līderi mudina Turciju saglabāt savaldību un sargāt likuma varu (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vairāki Eiropas līderi aicinājuši Turciju saglabāt savaldību, un sargāt likuma varu pēc pagājušās nedēļas nogalē notikušā apvērsuma mēģinājuma.

«Mēs esam tie, kas šodien saka, ka valstī jāsargā likuma vara, nav attaisnojumu nevienam solim, kas attālina valsti no tās,» norādīja Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni, piebilstot, ka tas tiks uzsvērts ES ārlietu ministru tikšanās laikā pirmdien Briselē.

ES kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās komisārs Johanness Hāns savukārt paziņoja, ka Turcijas valdība jau pirms apvērsuma mēģinājuma varētu būt izveidojusi sarakstus ar cilvēkiem, kurus ir jāaiztur.

Tas, ka «saraksti ir pieejami jau uzreiz pēc notikuma, liecina, ka tie bija sagatavoti un noteiktā brīdī tos bija jāizmanto», viņš norādīja reportieriem.

Reaģējot uz Turcijā notiekošo, Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero uzsvēra, ka «likuma varai jāgūst virsroka».

«Francija ir nosodījusi apvērsumu, nevar pieņemt, ka bruņotie spēki pārņem varu,» pavēstīja ministrs. «Tajā pašā laikā mums ir jābūt modriem, lai Turcijas varasiestādes neizveido sistēmu, kas pavērš atpakaļ demokrātiju,» brīdināja Ero.

Beļģijas ārlietu ministrs Didjē Reinderss arī aicināja uz savaldību, norādot, ka ir pareizi sodīt puča dalībniekus, tomēr nepieciešams vienlaikus sargāt likuma varu.

Nezaudēt savaldību Turciju aicinājis arī Lielbritānijas jaunais ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

Jau vēstīts, ka pēc apvērsuma mēģinājuma Turcijā aizturēti apmēram 6000 cilvēku, tostarp tiesneši un augsta ranga virsnieki, bet prezidents Redžeps Tajips Erdoans ir izteicies par iespēju atjaunot nāvessodu.

No pienākumu pildīšanas visā valstī atstādināti arī aptuveni 8000 policistu.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu