Nedēļas nogalē pēc atjaunošanas atklās Raiņa muzeju «Tadenava» (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jēkabpils novada Dunavas pagastā 22.jūlijā apmeklētājiem durvis vērs atjaunotais Raiņa muzejs «Tadenava», informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.

Raiņa dzimtā vieta Tadenava ir viņa saules un mīlas filozofijas šūpulis. Jaunajā ekspozīcijā, ko veidojuši muzeja speciālisti sadarbībā ar dzejnieci Inesi Zanderi un dizaina biroju «H2E», saules motīvam piešķirta galvenā loma. Saule, kas rit visu cauru dienu pa debess jumu, būs muzeja apmeklētāja ceļvedis Tadenavā. Saule vadīs mazo Jāni Pliekšānu caur bērnības mājām un skolām līdz pašai Rīgai.

Raiņa muzeja «Tadenava» kompleksu veido 19.gadsimta 60.gados - Raiņa tēva Krišjāņa Pliekšāna saimniekošanas laikā - celtā pusmuižas dzīvojamā māja un šķūnis, 20.gadsimta 20.gados izveidotās jaunsaimniecības «Dāboliņi» dzīvojamā māja, kā arī pirts un pagrabs. Visas ēkas tagad ir pieejamas apmeklētājiem.

Kompleksa atjaunošanu un piemērošanu muzeja funkciju veikšanai un teritorijas labiekārtošanu realizēja valsts akciju sabiedrība «Valsts nekustamie īpašumi» sadarbībā ar Memoriālo muzeju apvienību Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas «Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana» projektā «Raiņa un Aspazijas muzeja atjaunošana». Projekta gaitā veikta gan muzeju ēku, gan dzejnieku kolekcijas vēsturisko priekšmetu restaurācija un jaunu ekspozīciju izveide.

Raiņa muzeja «Tadenava» atklāšana notiks plkst.13.

Raiņa un Aspazijas vasarnīca Majoros un Raiņa un Aspazijas māja Rīgā apmeklētājiem tiks atvērta vasaras nogalē.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu