Skip to footer
Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis
Iesūti ziņu!

Četras receptes gaileņu laikam. Palutini savējos un ciemiņus! (20)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Gaileņu laiks! Gatavo vakariņām savējiem, smalkus našķus ciemiņiem un nedaudz arī ziemai!

 

Gailenes krējumā ar kartupeļu pankūkām

Nepieciešams:

  • 400 g gaileņu
  • 100 g sviesta
  • 1 sīpols
  • 200 ml saldā krējuma
  • dilles
  • sāls
  • kartupeļi
  • eļļa

Pagatavošana:

Sīki sasmalcinātu sīpolu sviestā apcep, pievieno sagrieztas gailenes. Cep, līdz iztvaiko šķidrums. Gailenēm pielej krējumu, pieliek sāli, uzvāra. Pārkaisa ar sakapātām dillēm.

Kartupeļus sarīvē, pieliek sāli, sakarsētā eļļā cep pankūkas, pasniedz ar gailenēm krējumā.

 

Gaileņu sviests

Nepieciešams:

  • 1 kg gaileņu
  • 400 g sviesta
  • sāls
  • pipari
  • pētersīļu zaļumi

Pagatavošana:

Gailenes samaļ gaļas mašīnā vai sablendē. Ja izmantojat blenderi, tad daļu gaileņu sagrieziet smalki, lai sviestā būtu sēņu gabaliņi.

Katliņā izkausējiet nedaudz sviesta, pieliek gailenes un apcep. Kad gaileņu šķidrums iztvaikojis, pieliek visu sviestu, sāli pēc garšas, piparus, smalki sagrieztus pētersīļus (varat izmantot dilles). Visu turpina cept uz mazas uguns 5 minūtes. Gatavo sviestu liek burciņās, atdzesē, uzglabā ledusskapī. Garšīgi ar maizi, var izmantot karstmaizēm, omletēm, pie makaroniem un saknēm.

 

Gaileņu krēmzupa

Nepieciešams:

  • 1 kg gaileņu
  • 150 g sīpolu
  • daiviņa ķiploka
  • litrs 4% piena
  • 50 g baltvīna
  • sāls
  • pipari
  • kubiņš sausā sēņu buljona

Pagatavošana:

Sasmalcina ķiploku, sīpolus, pievieno eļļu un apcep pannā, tad pievieno sviestu, gailenes, baltvīnu, pavāra, bet tā, lai gailenes nepaliek sausas. Pielej nedaudz ūdens, pievieno buljona kubiņu, garšvielas, uzvāra. Pielej saldo krējumu, uzvāra. Sablendē un vēlreiz uzvāra.

 

Sāļie gaileņu groziņi

Pagatavo mīklu no 50 g rīvēta siera, 50 g miltu un 50 g margarīna, visas sastāvdaļas samīcot viendabīgā masā. Mīklu atdzesē ledusskapī, pilda seklās groziņu veidnītēs, liek iesildītā cepeškrāsnī un cep zeltaini brūnas. Atdzesē, izņem no veidnītēm. 400 g gaileņu sakapā, liek pannā kopā ar 20 g sviesta, cep 10 minūtes. Pievieno sāli un maltas ķimenes. Atdzesē. Sakapā vienu jauno sīpolu ar lociņiem un dažas pētersīļu lapiņas, pievieno sēnēm, pieliek maltus melnos piparus. Masu pilda groziņos, virsū liek piciņu saldā krējuma, kas saputots ar majonēzi, rotā ar veselām pētersīļu lapiņām.

Komentāri (20)
Nepalaid garām
Uz augšu