NATO valstu līderi šobrīd gatavi pievērt acis uz tīrīšanām Turcijā (79)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

NATO valstu līderi šobrīd lielā mērā ir gatavi pievērt acis uz to, ka Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans rīko tīrīšanas savā valstī pēc militārā apvērsuma mēģinājuma, jo Turcija Rietumiem ir nepieciešama cīņā ar terorismu, turklāt Rietumi nevēlas pilsoņu karu jau tā nemierīgajos Austrumos, uzskata Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Viņš aģentūrai LETA teica, ka jau iepriekš pēc notikušā tā dēvētā Arābu pavasara galvenais secinājums bija tas, ka stabilitāte ir daudz svarīgāka par demokrātiju un cilvēktiesībām. Tieši tāpēc tūlīt pēc pirmajām ziņām par apvērsuma mēģinājumu neviens no rietumvalstu līderiem īpaši nepauda skaidru viedokli, bet nogaidīja, kā attīstīsies situācija.

«Es domāju, ka lielā mērā NATO valstu līderi ir gatavi pievērt acis uz to, ka Turcijas prezidents pašlaik veic tīrīšanu savā valstī, jo izskatās, ka viņš arestē ne tikai militārpersonas, bet arī policistus, tiesnešus un citus. Viņš vienkārši izmanto iespēju, lai likvidētu visu opozīciju un vēl ciešāk konsolidētu varu, kas ir diezgan loģiski autoritārā valstī,» uzsvēra Hiršs.

Viņš skaidroja, ka Turcija ir ļoti nepieciešams sabiedrotais cīņā pret terorismu un bēgļu jautājumos. «Kas būtu noticis, ja daļai armijas izdotos apvērsums un viss tik samērā mierīgi nebūtu atrisinājies? Tad ASV, NATO un ES būtu daudz grūtāk sadarboties ar šādu Turciju. Tad pastāvētu risks izcelties zemas intensitātes konfliktam vai pilsoņu karam. To neviens negrib. Visi grib stabilitāti, pat ja Erdoans nav demokrātisks. Turcija ir NATO dalībvalsts reģionā, kur jau tā šobrīd nav stabilitātes,» uzsvēra pētnieks.

Viņš gan norādīja, ka, Erdoanam nostiprinot varu, Turcija var nokļūt starptautiskā izolācijā, ja tās attiecības ar ASV un ES vēl vairāk pasliktināsies. Hiršs atgādināja, ka Erdoans apvērsuma mēģinājumā ir daļēji vainojis ASV. «Turcija kā sabiedrotais ir nepieciešama, taču grūti politiski sadarboties ar valsti, kur notiek tīrīšanas,» piebilda Hiršs.

Pētnieks arī vērsa uzmanību uz vēl vienu būtisku apstākli, proti, tagad pasaulē lielākie plašsaziņas līdzekļi raksta par Turciju kā reālu problēmu, bet citi pēdējā laika notikumi - terorakti Eiropā un Lielbritānijas izstāšanās no ES - palikuši ēnā, kā arī nākuši par labu Krievijai, jo tagad visi aizmirsuši, ka Krievija okupējusi Ukrainas austrumus un Krimu.

Jau vēstīts, ka militārā apvērsuma mēģinājuma laikā Turcijā nogalināti 265 cilvēki, no kuriem 161 ir Turcijas prezidentam Erdoanam lojāls pilsonis, pamatā policisti un civilpersonas.

Erdoans puču nodēvējis par «nodevību» un draudējis, ka tā dalībnieki samaksās «augstu cenu». Līdz šim arestētas vairākas augstas militārpersonas un visā valstī atlaisti vairāk nekā 2500 tiesneši. Turcijas valdība informē, ka arestēti gandrīz 3000 karavīru.

Komentāri (79)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu