Minhenes šāvējs iedvesmojies no Bēringa-Breivīka (151)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

18 gadus vecais jaunietis, kurš piektdien sarīkoja apšaudi Minhenē, acīmredzot iedvesmojies no Norvēģijas masu slepkavas Andersa Bēringa-Breivīka, sestdien paziņojusi Vācijas policija.

«Saikne ir acīmredzama,» paziņoja Minhenes policijas priekšnieks Hubertuss Andrē.

Jau vēstīts, ka aizdomās turamais bijis psihiski nenosvērts, bet nekas neliecina par saistību ar teroristu grupējumu «Islāma valsts».

Andrē norādīja, ka nekas neliecina arī par politiskiem motīviem.

Tomēr jaunietis, kurš pēc apšaudes izdarīja pašnāvību, bijis aizrāvies ar grāmatām un rakstiem par maniakiem un masu slepkavībām, tostarp savācis plašu informāciju par Bēringa-Breivīka sarīkot masu slaktiņu 2011.gada 22.jūlijā.

Minhenes apšaude sakrita ar šī slaktiņa piekto gadadienu.

2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, nogalinot astoņus cilvēkus, bet tad devās uz Ūteijas salu, kur Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē nošāva 69 cilvēkus - pārsvarā pusaudžus, no kuriem jaunākā nesen bija nosvinējusi 14.dzimšanas dienu.

2012.gada 24.augustā Oslo tiesa atzina Bēringu-Breivīku par vainīgu 77 cilvēku slepkavībā, piespriežot viņam maksimāli iespējamo 21 gadu cietumā ar iespēju soda termiņu pagarināt, ja pēc tā izciešanas viņš tiks atzīts par joprojām bīstamu sabiedrībai.

Komentāri (151)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu