Turcijā pēc puča mēģinājuma aizturētie tiek spīdzināti (50)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija «Amnesty International» (AI) apgalvo, ka Turcijā pēc militārā apvērsuma aizturētie tiek piekauti, spīdzināti un dažos gadījumos izvaroti, vēsta ASV ziņu aģentūra UPI.

AI vēlas, lai neatkarīgiem novērotājiem tiktu nodrošināta pieeja šiem ieslodzītajiem visos Turcijas cietumos.

Saskaņā ar AI ziņām Turcijā ir aizturēti vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku pēc puča mēģinājuma, kurš notika 15.jūlijā.

«Turcijas policija Ankarā un Stambulā tur aizturētos stresa stāvokļos līdz 48 stundām, liedzot viņiem ēdienu, ūdeni un medicīnisko aprūpi, vārdiski aizskarot un draudot viņiem. Ļaunākajos gadījumos daži tikuši pakļauti smagām piekaušanām un spīdzināšanai, ieskaitot izvarošanu,» paziņoja AI.

Turcijas amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, ziņu portālam «Middle East Eye» nosauca šos AI apgalvojumus par nepatiesiem.

«Doma, ka Turcija - valsts, kas mēģina panākt uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES) – nerespektētu likumu, ir absurda. Vakar vien mēs atbrīvojām 1200 militārpersonas, jo mums rūp tikai konkrēti pierādījumi par līdzdalību šajā smagajā uzbrukumā mūsu demokrātijai,» sacīja amatpersona.

AI Eiropas direktors Džons Dalhuizens sacīja, ka ir satraukts par šīs organizācijas konstatēto.

«Ziņas par pārkāpumiem, tostarp piekaušanām un izvarošanām apcietinājumā, ir ļoti satraucošas, sevišķi ņemot vērā aizturēšanu mērogu pēdējā nedēļā. Mūsu dokumentētās skarbās detaļas ir tikai momentuzņēmums no pārkāpumiem, kas var notikt apcietinājuma vietās,» sacīja Dalhuizens.

«Turcijas varas iestādēm pilnīgi noteikti ir jāaptur šī riebīgā prakse un jāļauj starptautiskiem novērotājiem apmeklēt visus šos aizturētos vietās, kur viņi tiek turēti,» sacīja AI Eiropas direktors.

AI paziņoja, ka aizturētajiem tiek liegta pieeja advokātiem un tuviniekiem, un viņi pat nezina, par ko tiek apsūdzēti. «Ar to tiek rupji pārkāptas tiesības uz taisnīgu tiesu, kuras ir nostiprinātas gan Turcijas nacionālajos likumos, gan starptautiskajās tiesībās,» teica Dalhuizens.

Viņš arī sacīja, ka Turcija nav atbildējusi uz šiem AI apgalvojumiem.

Kopš neveiksmīgā puča ir tikuši aizturēti 13 165 cilvēki, tai skaitā 8838 karavīri, 2101 tiesnesis un prokurors, 1485 policisti un 689 civiliedzīvotāji, paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans.

Turcijas valdība veido iekšēju kabinetu ārkārtas stāvokļa pārraudzīšanai, kurš izsludināts pēc puča mēģinājuma. Premjerministra Binali Jirdirima vadītajā iekšējā kabinetā būs tieslietu, iekšlietu, finanšu, ārlietu, izglītūbas, aizsardzības un darba ministri.

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu