«Vientuļie vilki» pieteikuši kara sākumu Eiropā (70)

Dita Deruma
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Pēdējo nedēļu laikā strauji pieaudzis tā dēvēto «vientuļo vilku» uzbrukumu skaits Eiropā. Pat pieredzējušiem ziņu reportieriem ar pamatīgu darba stāžu pēdējās nedēļas nelīdzinājās nevienai citai – līdz ar jaunu dienu - jaunas asinsizliešanas - ar ieroci, ar nazi, ar cirvi, ar mačeti, ar kravas automašīnu...

Drošības iestādēm, kuras līdz šim ar grūtībām spējušas izsekot teroraktu organizētāju šūniņu aktivitātēm, šādus «vientuļos vilkus» priekšlaicīgi atklāt un neitralizēt ir vēl sarežģītāk.

Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis nesen intervijā LTV raidījumam «Panorāma» atzina, ka iespējas novērst šādu atsevišķu indivīdu rīkotus terora aktus ir ierobežotas, īpaši, ja personas nav iepriekš nonākušas drošības un tiesībaizsardzības iestāžu redzeslokā.

Cita Eiropa

«Jau gadu mēs dzīvojam pavisam citā Eiropā, un mums arī psiholoģiski to ir grūti apzināties un saprast, bet terorisma draudi ir un būs ļoti nopietni, » secina iekšlietu ministrs.

Bijušais Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» norādīja, ka, viņaprāt, nevar izslēgt situāciju, ka kāds internetā būs salasījies, ka Latvijā apspiež musulmaņus un tādēļ notiks kāds vardarbības akts. Arī kādreizējais iekšlietu ministrs Māris Gulbis intervijā Latvijas Radio prognozēja, ka Latvijā teroraktu draudi pieaugs, ja musulmaņu skaits mūsu valstī pārsniegs 10 000. Viņaprāt, drošības iestādes pašlaik tiek galā ar situāciju, jo radikālo musulmaņu Latvijā nav daudz, un visus izdodas kontrolēt.

ASV Pretterorisma institūta pētnieces Sāras Teihas 2013.gadā veiktajā pētījumā uzskaitītas iezīmes islāmistu «vientuļo vilku» aktivitātēm Ziemeļamerikā un Eiropā. Viena no tām – laika posmā no pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem līdz 2013.gadam pieaudzis to valstu skaits, kuras kļuvušas par «vientuļo vilku» uzbrukumu mērķiem. Pieaudzis arī ievainoto un nogalināto cilvēku skaits.

Instrukcijas «vientuļajiem vilkiem»

Džihādistu «vientuļo vilku» aktivitāšu vēsture iesākās ar teroristiskā grupējuma «Al-Qaeda» harizmātiskā līdera, radikālā musulmaņu garīdznieka Anvara al Avlaki aicinājumiem saviem sekotājiem ķerties pie «jebkādiem ieročiem, kādi viņiem vien pieejami un uzbrukt rietumiem». Vēlāk šo aicinājumu pārņēma teroristiskais grupējums «Islāma valsts».

«Sašķaidi viņa galvu ar akmeni, vai nogalini viņu ar nazi, vai sabrauc ar mašīnu, vai nomet viņu no liela augstuma, vai nožņaudz viņu vai noindē,» tā 2014.gada 22. septembrī savus atbalstītājus uzrunāja «Islāma valsts» «runasvīrs» Abu Mohammeds al Adnani. Viņa uzruna «Patiesi, jūsu kungs jūs vienmēr uzrauga» bija pirmā «Islāma valsts» instrukcija atbalstītājiem nogalināt neticīgos rietumu valstīs.

Šā gada 21.maijā publiskotā audiomateriālā Adnani izsludināja «sāpju mēnesi» ASV un visā Eiropā. Viņa aicinājums «Islāma valsts» atbalstītājiem bija - palikt savās mītnes zemēs un «nogalināt jebkuru, ikvienu, jebkur».

«Mazākā darbība, ko izdarāt viņu zemes sirdī, mums ir dārgāka, nekā mūsu lielie darbi, jūsu darbības ir efektīvākas un viņiem postošākas. Daudzi no jums vēlas nonākt «Islāma valstī», bet ikviens no mums vēlas būt jūsu vietā, lai sāpinātu krustnešus dienu un nakti bez atelpas un miega, terorizēt viņus tā, lai kaimiņš baidās no sava kaimiņa.» Šis bija pēdējais no visiem Adnani uzsaukumiem veikt uzbrukumus Rietumiem. Tam sekoja asiņaina vasara.

Kāpēc tieši tagad?

Ja «Al-Qaeda» uzsaukumi šī gadsimta sākumā atrada maz dzirdīgu ausu, tad «Islāma valsts» aicinājumi izraisījuši asiņu jūru Eiropā.

Nesenais vardarbības aktu uzplaukums Eiropā iezīmē satraucošu notikumu ķēdi- Nicas slaktiņš ar kravas automašīnu, uzbrukums ar cirvi pasažieru vilcienā netālu no Vircburgas Vācijā, uzbrukums ar mačeti Reitlingenē Vācijā, slepkavība un ķīlnieku sagrābšanu baznīcā Ruānā, Francijā.

Āzijas studiju profesors Leons Taivāns strauji pieaugošos «vientuļo vilku» uzbrukumus Eiropai skaidro ar aizvien lielāku nestabilitāti Eiropā, kuru veicina nepārtrauktā bēgļu plūsma un nestabilitāte Tuvo Austrumu musulmaņu kopienā.

«Vēl viens no faktoriem – aizvien biežāk izskan aicinājumi veikt teroraktus Eiropā, jo teritoriālais kalifāts cieš zaudējumus.Kaujinieki cenšas iekļūt Eiropā kā bēgļi.Eiropā pašlaik ir raiba publika. Bez tam, «Islāma valsts» strādā ar modernajām tehnoloģijām, savus potenciālos sekotājus uzrunājot internetā. Jaunatne tiek uzrunāta valodā, ko tā saprot un pieņem.«Al Qaeda» ar propagandu nenodarbojās, kamēr «Islāma valsts» to dara ļoti aktīvi,» skaidro profesors.

Taivāns atzīmē, ka laikā, kad sāka aktivizēties teroristiskā organizācija «Al Qaeda», politiskā un sabiedriskā situācija Eiropā bija salīdzinoši stabila. Neskatoties uz ekonomiskajām grūtībām Austrumeiropā, lielu problēmu nebija. Šobrīd situācija Eiropā un Tuvajos Austrumos ir nedroša, kas rada augsni «vientuļo vilku» uzbrukumiem.

«Pirmskara, kara vai revolūciju apstākļos vienmēr parādās avantūristi, kuri riskē ar visu. Tā ir cilvēku kategorija, kuriem parastos, mierīgos apstākļos dzīvē nav īpaši ko darīt. Nestabilos apstākļos psiholoģiski avantūristiskam garam ir kur izvērsties,» secina Taivāns.

Taivāns skaidro, ka jebkura reliģija ir vesela filozofija, kurā eksistē paņēmieni, kā uzrunāt dažādu slāņu cilvēkus - gan vienkāršos neizglītotos, gan saprātīgos un izglītotos. Kristīgajā reliģijā viduslaikos vienkāršais cilvēks tika uzrunāts ar krāšņām, iespaidīgām baznīcām, vitrāžām, svētbildēm, Vienkāršie ļaudis tika uzrunāti ar vienkāršu mitoloģiju attēlos. Izglītotākie tika uzrunāti ar filozofiskiem tekstiem.

«Islāma valsts» dara ko līdzīgu, tikai šodien vienkāršais cilvēks vairs netiek uzrunāts ar vitrāžām un skulptūrām, bet gan ar internetu.»

Trakie vai tomēr nē?

Kā norāda laikraksts «Financial Times» (FT), dažādu pretterorisma iestāžu pārstāvji Eiropā un ASV uzsvēruši, ka atsevišķu indivīdu interese par radikālo islāmu pēdējā laikā strauji progresējusi, pārvēršot tos par aktīviem teroristiem.

Jauno psiholoģiju centra vadītāja, NLP trenere Dace Rolova sarunā ar portālu «Apollo» atzīst, ka «Islāma valsts» savā propagandas mašinērijā nenoliedzami izmanto arī neirolingvistiskās programēšanas metodes, jo tajā darbojas zinoši cilvēki.

Pirms «Islāma valsts» uzplaukuma bija diezgan grūti noteikt «vientuļā vilka» psiholoģisko portretu, taču bija vērojamas kopīgas iezīmes – tie bija cilvēki ap 30, psihisko saslimšanu skaits viņu vidū bija ļoti augsts (ASV «vientuļo vilku» pētījums liecina, ka cilvēku ar psihisko saslimšanu vēsturi bijuši 40%). Turpretī ar «Islama valsts» atbalstītājiem situācija ir pretēja – ar atsevišķiem izņēmumiem, vairumam teroristiskā grupējuma «vientuļo vilku» nav psihisku saslimšanu. Viņi ir jaunāki un saprātīgāki.

Profesors Taivāns gan apšauba šāda pētījuma patiesumu. Viņaprāt, noteikt psihiskās normas ir neiespējami, tās ir ļoti izplūdušas. «Nav nedz tādas skalas, nedz analīzes, nedz pieturas punktu vai ķīmisku analīžu, ar kuru palīdzību varētu pateikt, ka līnija ir pārkāpta un cilvēks ir psihiski slims.Psihiatrija balansē uz zinātnes un mākslas robežas»

Taivāns norāda, ka šobrīd veiktie pētījumi liecina, ka Afganistānas pašnāvnieki ir cilvēki ar ļoti zemu izglītības līmeni, kuri ir ļoti viegli ietekmējami. «Cilvēkam ar eiropeisku izglītību šādi cilvēki izskatās pēc idiotiem, trakajiem. Te ir zināms asinhronisms - cilvēki, kuri šobrīd tic islāmam, tic tam, kam Eiropā ticēja viduslaikos.»

Diemžēl, veiksmīgi uzbrukumi vienmēr izraisa jaunus uzbrukumus, tāpēc satraukumu rada bažas, ka Eiropā var sākties nebeidzamu uzbrukumu ķēde, kurā uzbrukums sekos uzbrukumam, kas patiesībā jau notiek.

Un lavīna veļas

Rolova norāda, ka notiekošais liecina par to, ka noteiktā sabiedrības daļā sasniegts kritiskais punkts, kad vardarbības vilnis sācis velties pār Eiropu kā lavīna: «Sniega pētnieki izrēķinājuši, ka lavīna notiek tad, kad sniegs sasniedzis zināmu struktūru.«Vientuļo vilku» uzbrukumu pēkšņajos uzplūdos darbojas tas pats princips.Kad zināma sabiedrības daļa sasniedz zināmu stāvokli, sākas lavīna.»

Rolova uzskata, ka Eiropa nespēj tikt galā ar integrācijas problēmām.

«Piemērs tam nav tālu jāmeklē - Latvija 25 gadu laikā nav spējusi tikt galā ar integrācijas problēmām ar krieviski runājošajiem iedzīvotājiem. «Mēs neesam sapratuši integrācijas pamatprincipu - gudrākajam ir jāsper solis pretī un jāsaprot, ka viņš nav zaudētājs.Mēs stāvam uz vietas, šis solis nav sperts. Arī Eiropā šis solis nav sperts. Ģimenē kā mikrostruktūrā bērns, augot, atdarina vecākus, nevis sociālo struktūru.Arī bērnudārzs vai skola šo bērnu nespēj socializēt.»

Rolova uzskata, ka islāmticīgos Eiropas kultūrā nav iespējams integrēt, integrācija būtu iespējama vienīgi, mainot reliģisko piederību, kas ir maz iespējams.

«Integrācija Eiropā izpaužas kā sociālo vajadzību apmierināšana. Tiek apmierināta Maslova piramīdas pati apakša.Taču vajadzētu sākt ar augšu,» uzskata Rolova.

Tikmēr profesors Taivāns vēlreiz uzsver, ka mēs šobrīd esam liecinieki kārtējam impērijas sabrukumam. Taivāns uzskata, ka teroristiem likt pretī demokrātiju nav prātīgi - vēsture ir pierādījusi, ka nežēlībai jāliek pretī nežēlība.

«Mēs daudz lamājam Donaldu Trampu, Marinu Lepēnu, labējos Eiropā, ieskaitot mūšu pašu nacionāļus, bet, ja ir karš, tad ir karš, tad mēs karojam un ar demokrātiju neķēpājamies.Tad ir «aci pret aci un zobu pret zobu,» tā Taivāns.

Komentāri (70)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu