Turcijas valdošā partija sāk «tīrīšanu» savās rindās (5)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Turcijas valdošā konservatīvā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) paziņojusi par «tīrīšanu» savās rindās, lai atbrīvotos no trimdā ASV mītošā garīdznieka Fetullas Gilena sabiedrotajiem.

15. un 16.jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

Prezidents Redžeps Tajips Erdoans neveiksmīgā apvērsuma organizēšanā vaino Gilenu un viņa piekritējus. Pēc šī puča mēģinājuma Turcijā ir aizturēti, atstādināti vai atlaisti no darba vairāk nekā 60 tūkstoši cilvēku.

AKP līdera vietnieka parakstītajā cirkulārā dots rīkojumus «steidzami veikt tīrīšanu partijas organizācijā», lai izskaustu tos, kas saistīti ar Gilenu, vēstīja ziņu aģentūra «Anadolu».

Partijas iekšējā dokumentā arī norādīts, ka tīrīšana jāveic, nedodot iespēju rasties kaut kādām tenkām vai nekārtībām partijas iekšienē.

Gilens ilgu laiku bija Erdoana sabiedrotais, bet pēdējos gados abi atsvešinājās, galu galā kļūstot par atklātiem pretiniekiem.

Izplatīts ir uzskats, ka daudz Gilena atbalstītāju ir arī birokrātiskajā aparātā un armijā. Viņu skaits tur jo īpaši pieaudzis, kopš pie varas nāca AKP, kas izveidota uz aizliegtās islāmistu kustības bāzes.

Turcija ceturtdien izdeva Gilena aizturēšanas orderi.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu