Foto: Ieskaties Nacionālā mākslas muzeja glezniecības un tēlniecības glabātuvēs! (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sakarā ar Muzeju krātuvju kompleksa pamatakmens ielikšanas pasākumu, kas svinīgi norisināsies 2016. gada 18.augustā, trešdien, 10.augustā, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) piedāvāja iespēju aplūkot glezniecības un tēlniecības kolekciju (20.gadsimta 2. puses - mūsdienas) glabātuvju telpas, kas atrodas LNMM izstāžu zālē ARSENĀLS (Torņa ielā 1, Vecrīgā).

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce: «Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ar lielām cerībām raugās uz Muzeju krātuvju kompleksa būvniecības uzsākšanu Pulka ielā, jo kā nacionālas nozīmes būve tā ir nepieciešama Latvijas kultūras mantojuma pārdomātai un jēgpilnai tālākai saglabāšanai. No Latvijas Nacionālāmākslas muzeja pārraudzītā mākslas darbu krājuma uz Pulka ielu pēc 2018.gada «pārceļos» Ārzemju mākslaskolekcija, ko steidzamības kārtā pēc traģiskā Rīgas pils ugunsgrēka 2013.gadā nācās pārvietot uz pagaidu glabātuvēm (kopskaitā nedaudz vairāk par 22 tūkstošiem vienību), kā arī Latvijas 20. gadsimta otrās puses mākslaskolekcija, kas šobrīd aizņem ievērojamu telpu daļu izstāžu zālē ARSENĀLS (kopskaitā nedaudz vairāk par 28 tūkstošiem vienību - gleznas, grafikas darbi, tēlniecība un objekti). Tas savukārt ļautu pārvērst pašlaik esošās noliktavu telpas par publiski pieejamām, nodrošinot tur izstāžu un ekspozīciju darbību.»

Jaunajā Muzeja krātuvju kompleksā Rīgā, Pulka ielā 8, plānots izvietot četru muzeju krājumus - Latvijas Nacionālāvēstures muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja, Rīgas Kino muzeja kolekcijas, Latvijas Nacionālā mākslas muzejaĀrzemju mākslas kolekciju un Latvijas 20. gadsimta otrās puses mākslas kolekciju.

Projekta izpildes rezultātā tiks radīta mūsdienīga materiāli tehniskā bāze muzeju krājumu izvietošanai un darbam ar tiem. Muzeju krātuvju kompleksa infrastruktūra nodrošinās: muzeju priekšmetu glabāšanu, dokumentēšanu un restaurāciju, krājuma izmantošanu pētniecībai gan muzeju darbiniekiem, gan apmeklētājiem. Kompleksā ir plānota arī atsevišķu kolekciju eksponēšana.

Objekta teritorija atrodas pieminekļu aizsardzības zonā. Teritoriju paredzēts labiekārtot, veidojot pārdomātu gājēju celiņu, nodrošinot vides pieejamības prasības, īpašu apstādījumu sistēmu. Būvapjoms veidos vienotu arhitektonisko risinājumu, ārēji neatdalot atsevišķu muzeju zonas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu