Turcija apsūdz ES pučistu «uzmundrināšanā» (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Turpinoties saspīlējuma pieaugumam Turcijas un Eiropas Savienības (ES) attiecībās, Ankara trešdien apsūdzējusi ES par pučistu «uzmundrināšanu» neveiksmīgā militārā apvērsuma laikā.

Dienu pēc Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana simboliskās vizītes Krievijā ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu paziņoja, ka turku uzticība ES pēc puča «diemžēl mazinājusies», jo apvērsuma naktī tā «nav izturējusi pārbaudījumu».

«Runājot atklāti, tas ir tāpēc, ka ES ieņēma pret apvērsumu labvēlīgu nostāju, uzmundrināja pučistus,» televīzijā pārraidītās preses konferences laikā žurnālistiem norādīja Čavušolu.

Viņš piebilda, ka atbalsts ES Turcijas sabiedrībā noslīdējis līdz aptuveni 20%.

Attiecības starp Ankaru un ES saasinājušās, Turcijai pēc puča izvēršot masveida tīrīšanas, kuru rezultātā aizturēti vai padzīti no amatiem desmitiem tūkstošiem cilvēku.

ES aicinājusi Ankaru rīkoties saskaņā ar likuma varu. Brisele arī nosodījusi Erdogana izteikumus, ka varētu tikt atjaunots nāvessods, kas tika atcelts 2004.gadā.

Savukārt Ankara paudusi nepatīkamu pārsteigumu, ka pēc apvērsuma apspiešanas neviena augsta ranga ES amatpersona Turciju nav apmeklējusi.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu