Kādas regulāras bezmaksas profilaktiskās pārbaudes pienākas pieaugušajiem? (69)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantheraMedia/Scanpix

Bieži  saslimšanas atklāj novēloti. Iemesli tam var būt dažādi, tai skaitā finansiālais aspekts.

 

Valsts apmaksāta profilaktiskā apskate pie ģimenes ārsta

Ja gada laikā iedzīvotājs nav vērsies pie sava ģimenes ārsta ar kādu saslimšanu, tad šī gada laikā viņš var doties uz valsts apmaksātu profilaktisko apskati pie ģimenes ārsta. Lai veiktu profilaktisko apskati, pacientam jāsazinās ar ģimenes ārsta praksi un jāvienojas par ērtāko vizītes dienu un laiku. Par profilaktisko apskati nav jāmaksā pacienta iemaksa – tā ir pilnībā valsts apmaksāta.

Profilaktiskās apskates laikā ģimenes ārsts uzklausa pacienta sūdzības, izvērtē veselības stāvokli un nepieciešamības gadījumā veic:

  • asinsspiediena, pulsa, ķermeņa temperatūras noteikšanu;
  • sirdsdarbības un plaušu izklausīšanu;
  • kakla, padušu, cirkšņu limfmezglu apskati un iztaustīšanu;
  • redzes, dzirdes, psihes, jušanas, kustību un neiroloģisko funkciju izvērtēšanu;
  • vairogdziedzera stāvokļa novērtēšanu;
  • krūšu dziedzeru apskati un iztaustīšanu;
  • vēdera iztaustīšanu;
  • mutes dobuma apskati;
  • ķermeņa svara, garuma, ādas un gļotādu stāvokļa pārbaudi;
  • pacientiem pēc 50 gadu vecuma taisnās zarnas iztaustīšanu.

Pēc apskates veikšanas ģimenes ārsts var ieteikt papildu izmeklējumus vai ārstu-speciālistu konsultācijas, vai arī sniegt rekomendācijas par to, kuriem apstākļiem savā veselības stāvoklī turpmāk pacientam vajadzētu pievērst uzmanību.

Lēmumu par papildu izmeklējumu veikšanu (piemēram, asins analīzes, diagnostiskie izmeklējumi) pieņem ārstējošais ārsts, izvērtējot pacienta veselības stāvokli.

Ja pacients vēršas pie ģimenes ārsta saistībā ar sūdzībām par veselības stāvokli, par ģimenes ārsta apmeklējumu ir jāveic pacienta iemaksa 1,42 EUR apmērā.

 

Dzemdes kakla vēža profilaktiskā pārbaude

Kopš 2009. gada Latvijā tiek īstenota valsts organizēta un apmaksāta krūts vēža, dzemdes kakla vēža un zarnu vēža savlaicīgas atklāšanas programma. Tā paredz, ka iedzīvotāji noteiktos vecumos var veikt valsts apmaksātas profilaktiskās pārbaudes vēža savlaicīgai noteikšanai.

Dzemdes kakla un krūts vēža profilaktiskās pārbaudes

Valsts apmaksātas dzemdes kakla vēža un krūts vēža profilaktiskās pārbaudes var veikt, saņemot uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta (NVD) . Uzaicinājuma vēstules dzemdes kakla profilaktiskajai pārbaudei nosūta sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem (reizi trijos gados) – t.i. 25 gados, 28 gados utt., savukārt uzaicinājumus krūšu profilaktiskajai pārbaudei sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem (reizi divos gados) – t.i. 50 gados, 52 gados utt.

Dzemdes kakla vēža profilaktiskā pārbaude sniedz iespēju savlaicīgi atklāt vēždraudes patoloģijas, kuras var ārstēt un izvairīties no audzēja veidošanās. Agrīna izmaiņu diagnostika un ārstēšana samazina dzemdes kakla vēža risku par 75 %. Tā ir ātra un nesāpīga ginekoloģiskā izmeklēšana, kuras laikā ar mazu sterilu birstīti no dzemdes kakla tiek paņemta iztriepe jeb gļotādas šūnas, kas tiek nosūtīts uz laboratoriju mikroskopiskai izmeklēšanai. Agrīnās stadijās dzemdes kakla vēzis var būt bez ievērojamiem simptomiem un sūdzībām – sieviete to var nejust pat vairākus gadus! Tāpēc ir īpaši nozīmīgi veikt profilaktisko pārbaudi, kas ļauj atklāt slimību agrīnajās stadijās. un uzsākt savlaicīgu ārstēšanu.

Krūts vēža profilaktiskā pārbaude ir krūšu rentgenoloģiska izmeklēšana (mamogrāfija). Tā ir vienīgā metode ar kuras palīdzību var atklāt audzēju agrīnās stadijās, kad tas vēl ir ļoti mazs, ka to nevar sataustīt vai citādi sajust. Pārbaude sniedz iespēju atklāt krūts vēzi pat 2-4 gadus pirms sūdzību parādīšanās. Tāpēc tā ir jāveic regulāri, ik pēc noteikta laika intervāla. Pārbaude neaizņem daudz laika – kopējais apmeklējuma ilgums ir līdz 30 minūtēm. Paša izmeklējuma veikšanai nepieciešamas vien dažas minūtes. Pārbaudi ieteicams veikt sievietēm, kurām nav nekādu sūdzību vai simptomu, kas liecinātu par izmaiņām krūšu veselībā.

Uzaicinājuma vēstules tiek nosūtītas uz deklarēto dzīvesvietas adresi aptuveni trīs mēnešu laikā no dzimšanas dienas datuma.

Kontakti

Šīs pārbaudes ir ieteicams veikt ik pēc noteikta laika perioda. Ja sieviete gada laikā pirms paredzētā uzaicinājuma nosūtīšanas ir pati veikusi valsts apmaksātu pārbaudi (bez uzaicinājuma vēstules), tad uzaicinājuma vēstule netiks nosūtīta.

Lai noskaidrotu detalizētāku informāciju par uzaicinājuma vēstuļu saņemšanu un izmantošanu, var interesēties sava ģimenes ārsta praksē vai zvanīt uz Nacionālā veselības dienesta informatīvo tālruni 80001234.

Dzemdes kakla vēža profilaktisko pārbaudi var veikt:

· Pie ginekologa, kas sniedz valsts apmaksātus pakalpojumus.

Ārstniecības iestāžu saraksts

Veicot profilaktisko pārbaudi pie ginekologa, kurš ir noslēdzis līgumu ar NVD, pārbaude ir pilnībā valsts apmaksāta. Nav jāveic arī pacienta iemaksa par ārsta apmeklējumu.

· Pie ginekologa, kas nesniedz valsts apmaksātus pakalpojumus.

Ja sieviete, saņemot uzaicinājuma vēstuli dzemdes kakla vēža profilaktiskai pārbaudei, vērsīsies pie ginekologa, kuram nav noslēgts līgums ar valsti – valsts apmaksās laboratorisko izmeklējumu, bet par vizīti pie ārsta viņai būs jāmaksā atbilstoši iestādes maksas pakalpojumu cenrādim.

 

Krūts vēža profilaktiskā pārbaude

Krūts vēža profilaktisko pārbaudi var veikt:

Kādā no ārstniecības iestādēm, kas veic šo profilaktisko pārbaudi.

Ārstniecības iestāžu saraksts

· Īpaši aprīkotā autobusā, kas dodas izbraukumos uz reģioniem.

Pārbaudi var veikt īpaši aprīkotā autobusā jeb mobilajā digitālajā mamogrāfā. Autobuss dodas izbraukumos uz Latvijas reģioniem, lai atvieglotu iedzīvotājiem iespēju saņemt augstvērtīgu mamogrāfijas izmeklējumu dzīvesvietas tuvumā.

Mobilais mamogrāfs»

 

Zarnu vēža profilaktiskā pārbaude

Iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 74 gadiem reizi gadā var veikt valsts apmaksātu zarnu vēža profilaktisko pārbaudi. Pārbaude ietver slēpto asiņu izmeklējumu fēcēs.

Lai veiktu profilaktisko pārbaudi, pacientam ir jāvēršas sava ģimenes ārsta praksē. Praksē tiks izsniegs testa komplekts un sniegta informācija par izmeklējuma veikšanu mājas apstākļos. Pēc testa veikšanas ir atkārtoti jāvēršas sava ģimenes ārsta praksē, kur nolasīs testa rezultātu. Šīs pārbaudes veikšanai netiek nosūtītas uzaicinājuma vēstules.

Nekautrējieties runāt ar savu ģimenes ārstu par tik delikātu tēmu kā zarnu veselība! Regulāras pārbaudes sniedz iespēju savlaicīgi noteikt slimību un uzsākt ārstēšanu.

Komentāri (69)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu