Dollija Pārtone aizstāv plaģiātismā apsūdzētos mūziķus (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Kantrimūzikas zvaigzne Dollija Pārtone aizstāvējusi tādus plaģiātismā apsūdzētus mūziķus kā grupu «Led Zeppelin» un dziedātāju Edu Šīranu.

«Es nedomāju, ka kāds no apsūdzētajiem cilvēkiem to darīja apzināti,» sacīja 70 gadus vecā Pārtone. «Es vienmēr par to ļoti raizējos, kad pati saceru dziesmas. Pat tad, ja neplāno radīt plaģiātu, tas tomēr var notikt.»

Taču viņa piekrīt, ka patiesiem autortiesību pārkāpējiem esot «jāmaksā».

1985.gadā dziesmu autori Nīls un Džena Goldbergi iesūdzēja Pārtoni tiesā par plaģiātismu, pieprasot vienu miljonu ASV dolāru (898 000 eiro) lielu kompensāciju. Viņi apgalvoja, ka Pārtone viņu skaņdarbu «Money World» kopējusi savā dziesmā «9 To 5».

Zvērinātie lēma par labu Pārtonei.

Pārtone intervijā britu raidorganizācijai BBC piekrita, ka esot labs risinājums. «Jāpievieno viņu autoru sarakstam, ja dziesmas patiešām ir tik līdzīgas,» norāda dziedātāja.

Taču viņa piebilda, ka mūziķi neapzināti iedvesmojoties no dzirdētā. «Mūzikas ir tik daudz. Ja visu laiku tiek sacerēta mūzika, tas neapzināti iespiežas atmiņā,» skaidro Pārtone. «Man vienmēr par to ir bail. Ja dziesma izklausās pazīstama, es mēģinu noskaidrot, kam tā līdzinās. Manā gadījumā tā visbiežāk ir līdzīga kādai no manām iepriekšējām dziesmām!»

Pēdējos trīs gados ievērojami pieaudzis pret slaveniem mūziķiem ierosināto plaģiātisma lietu skaits. Domājams, ka apsūdzētājus iedrošinājis 2013.gada spriedums, ar kuru kanādiešu dziedātāja Robina Tika un amerikāņu producenta Farela Viljamsa hits «Blurred Lines» tika atzīts par dziedātāja Mārvina Geja 1977.gada dziesmas «Got to Give It Up» plaģiātu.

Rokgrupa «Led Zeppelin» šogad uzvarēja plaģiātisma lietā par dziesmu «Stairway to Heaven». «Led Zeppelin» dalībnieki Roberts Plānts un Džimijs Peidžs bija apsūdzēti psihodēliskā roka grupas «Spirit» instrumentālā skaņdarba «Taurus» kopēšanā.

Tikmēr britu dziedātājs Sems Smits atzina mūziķi Tomu Petiju par hita «Stay With Me» līdzautoru pēc tam, kad viņam norādīja uz dziesmas līdzību ar Petija darbu «I Won't Back Down».

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu