Šodien notiks bezmaksas informatīvs pasākums par zarnu vēža profilaksi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šodien, 26. augustā, plkst. 17.00 «Fon Stricka villa» notiks bezmaksas informatīvs pasākums par zarnu trakta veselības jautājumiem un zarnu vēža profilaksi, kas sniedz iespēju agrīni atklāt zarnu (kolorektālo) audzēju gadījumos, kad nav sūdzību un acīmredzamu simptomu. Pasākums noris valsts organizētās informatīvās kampaņas par vēža profilaktiskajām pārbaudēm ietvaros un to var apmeklēt ikviens interesents.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja uzdot interesējošos jautājumus ekspertiem un ekspertu lekcijās uzzināt vērtīgu informāciju par faktoriem, kas ietekmē zarnu veselību. Lekcijās tiks stāstīts arī par iespējām veikt profilaktiskās pārbaudes vēža savlaicīgai atklāšanai un gadījumiem, kad pacientus ar agrīni atklātu vēzi ir izdevies izārstēt.

Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs un medicīnas doktors Armands Sīviņš pastāstīs klātesošajiem par zarnu vēža saslimšanas norisi, ārstēšanas gaitu un skrīninga jeb profilaktisko pārbaužu metodēm, ar kurām audzēju var diagnosticēt sākuma stadijās un uzsākt ārstēšanu laicīgi, lai sasniegtu labākus rezultātus un nepasliktinātu cilvēka dzīves kvalitāti.

Par izplatītākajiem mītiem un aizspriedumiem, kas ir saistīti ar zarnu vēzi, stāstīs kolorektālā vēža pacientu biedrības «Europa Colon Latvija» vadītājs Uldis Vesers. Viņš arīdzan dalīsies ar pacientu pieredzes stāstiem par zarnu vēža atklāšanu un ārstēšanas rezultātiem.

Valsts apmaksātu zarnu vēža profilaktisko pārbaudi reizi gadā var veikt sievietes un vīrieši vecumā no 50 līdz 74 gadiem. Lai veiktu pārbaudi, jāvēršas sava ģimenes ārsta praksē, kurā var saņemt īpašu testu aizpildīšanai mājas apstākļos. Būtiski, ka profilaktiskais tests ir jāveic regulāri arī gadījumos, ja iepriekšējos gados tas ir bijis negatīvs, jo tikai regulāras profilaktiskās pārbaudes veikšana sniedz iespēju konstatēt izmaiņas agrīni.

Pasākuma norises vieta – «Fon Stricka villa» Aristida Briāna ielā 9, Rīgā. Sākums plkst. 17.00. Vairāk informācijas par pasākuma norisi var noskaidrot, zvanot uz tālruņa numuru 67045007.

Pasākums noris informatīvās kampaņas «Rūpes par veselību ir ģimenes laime!» ietvaros, kuru īsteno Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests. Tās mērķis ir aicināt rūpēties par savu veselību un veikt valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes. Kampaņā tiek īpaši uzsvērts, ka profilaktisko pārbaužu veikšana ir svarīga ne vien pašam cilvēkam, bet arī viņa ģimenes locekļiem un citiem tuviniekiem, kuriem rūp viņa veselība, jo slimības gadījumā tā emocionāli un tieši ietekmē ikvienu ģimenes locekli.

Valsts apmaksātas vēža savlaicīgas atklāšanas programmas ietvaros tiek nodrošinātas arī dzemdes kakla un krūts vēža profilaktiskās pārbaudes sievietēm noteiktos vecumos. Šo pārbaužu veikšanai Nacionālais veselības dienests nosūta uzaicinājuma vēstules. Uzaicinājums dzemdes kakla pārbaudei tiek nosūtīts sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem (reizi trijos gados), savukārt krūšu pārbaudei vecumā no 50 līdz 69 gadiem (reizi divos gados).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu