Palīdzi bērnam uzveikt stresu! (42)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Megan Skelly, CC BY-NC-ND 2.0

Nemanot būs pagājusi vasara un pavisam drīz būs pienācis pirmais rudens mēnesis - septembris. Būs beigušās brīvdienas laukos, iestāsies rudens ar drēgnāku laiku, ātrāk satumsīs, bērniem nāksies atgriezties pilsētā, kā arī pienāks brīdis uzsākt gaitas bērnudārzā vai skolā. Tas bieži mēdz radīt nepatīkamu satraukumu vai pat stresu. Vaicāsiet, kā to vislabāk uzveikt? Kā radīt bērnam mieru, neiedodot uzreiz tam rokās planšetdatoru? «Silvanols» produktu eksperte Inga Arbidāne pastāstīs, kā tikt pāri šādām situācijām ar dabiskiem līdzekļiem.

Bērnam šajā gada nogrieznī apkārt ir daudz nezināmā un svešā, kas rada bailes un palielina stresa līmeni. Stresu bieži vien izraisa cilvēciska neziņa par dzīvē notiekošajām izmaiņām. Pieaudzis cilvēks pats spēj spriest par stresa cēloņiem un tos novērst, savukārt bērns nesaprot, kas tieši ar viņu notiek un kā atbrīvoties no sliktā noskaņojuma. Tādēļ vecākiem jāprot saskatīt satraukuma un stresa pazīmes bērnā, kā arī jāmāk palīdzēt mazajam ar šīm situācijām tikt galā.

Viens no visbiežāk izmantotajiem stresa mazināšanas līdzekļiem vecāku vidū ir bērnu «uzpirkšana» ar planšetdatoru, dažādu našķu un kārumu piedāvāšanu bērnam.

Vecāki nereti izvēlas konfektes, cepumus, saldinātus dzērienus un citus kārumus, tomēr ir pietiekami daudz citu, ne mazāk gardu, bet ievērojami veselīgāku un pat efektīvāku risinājumu. Svaigi augļi, augļu sukādes, dzērvenes pūdercukurā vai zāļu tēja ar medu – tās būs labākās zāles bērna stresa mazināšanai.

Stresa pārvarēšanai nepieciešama ne tikai labsajūtas vairošana ar ko gardu – nepieciešams arī uzņemt uzturvielas, kas normalizē stresa līmeni. Esam pārliecinājušies, ka Latvijas dabā sastopamie augi ir visefektīvākie mums un mūsu bērniem. Vislabākie nomierinošākie līdzekļi ir pieejami pašmāju pļavās vai piemājas dārziņos augošajos ārstniecības augos. Tomēr efektīvākam rezultātam nepieciešams uzņemt arī dabīgos vitamīnus – tā kā stress novārdzina imunitāti, pieaug dažādu saslimšanu risks, pret ko palīdzēs cīnīties vitamīni.

Visbiežākais stresa izraisītājs ir psiholoģiskais spiediens. Dažkārt tā cēlonis ir muskuļu spazmas vai sāpes, tāpēc ieteicams lietot nomierinošus ārstniecības augus – melisu, māteri, baldriānu, apiņus, asinszāli, vilkābeles augļus vai vīgriezes. Ilgstoša stresa gadījumā organisms var piedzīvot pat depresiju, pret kuru cīņā labākais dabīgais līdzeklis būs asinszāle un melisa. Pārdzīvojumu rezultātā savārgušo imunitāti visefektīvāk atjauno C vitamīns, kas bagātīgi sastopams, piemēram, dzērvenēs. Tāpat kopš seniem laikiem latvieši izmantojuši medu kā nomierinošu līdzekli, jo tajā esošie B un E vitamīni, un medus saldā garša stimulē labsajūtas uzlabošanos. Viens no risinājumiem cīņā pret stresu un tā atstātajām sekām ir uzņemt visas šīs vielas atsevišķi, taču ir iespējams arī izmantot izstrādājumus, kas satur visas šīs dabiskās vielas.

Problēmu pārvarēšanā nereti galvenā barjera ir bērna noskaņojums, ko var nolasīt pēc paustajām emocijām, žestiem vai pat vienkāršākās sarunas. Pieaugušā uzdevums ir atrast veidu, kā palīdzēt nomāktajam bērnam vai pusaudzim. Bērniem ir nepieciešams acu kontakts, fiziski mīlestības apliecinājumi, iespēja tikt uzklausītam un justies saprastam. Kā atzīst speciālisti, šajā procesā no bērna puses tiek sagaidīta nedalīta uzmanība, kas nozīmē, ka pieaugušā uzmanībai jābūt vērstai tikai uz sarunu, tā nevar būt paralēla ikdienas maltītes gatavošanai vai televīzijas vērošanai.

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu