No Lībijas izvesti pēdējie ķīmiskie ieroči (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

No Lībijas ANO plāna ietvaros izvesti pēdējie ķīmiskie ieroči, otrdien paziņojušas amatpersonas.

Augsta ranga drošības amatpersona atklāja aģentūrai AFP, ka ķīmisko ieroču krājumi sestdien ANO pārraudzībā no Misrātas ostas aizvesti uz Vāciju.

Lībijas nacionālās vienotības valdības vicepremjers Musa el Koni apstiprināja operāciju, paziņojot, ka «viss Lībijas ķīmiskais arsenāls ir izvests no valsts».

Dānijas valdība šomēnes piedāvāja Lībijai konteinerkuģi, atbalsta kuģi un 200 cilvēku personālu ķīmisko ieroču aizvešanai.

ANO Drošības padome 22.jūlijā apstiprināja plānus par Lībijas ķīmisko ieroču izvešanu no valsts, lai nepieļautu to krišanu ekstrēmistu grupu rokās.

Lībija 2004.gadā pievienojās ANO konvencijai par ķīmisko ieroču iznīcināšanu. Tolaik Lībija informēja, ka tās rīcībā ir 24,7 tonnas sinepju gāzes un 1390 tonnas ķīmisko pamatmateriālu krājumu, kā arī 3500 aviobumbas, kuras satur ķīmiskos ieročus.

Līdz diktatora Muamara Kadafi gāšanai 2011.gadā Lībija paspēja iznīcināt 51% sinepju gāzes krājumu un 40% ķīmisko materiālu krājumu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu