Iespējams, ka mācību standarti skolai no sešiem gadiem jau gatavi! (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedrībā notiek asas diskusijas par to vai skolā jāsāk mācīties no sešu gadu vecuma vai kā tagad - no septiņiem gadiem.

Šādas diskusijas un pat mēģinājumi, mācības sākt ātrāk, Latvijā jau ir bijuši. Ne tikai diskusijas, bet ari mēģinājumi sakārtot mācību programmas, kam tērēta liela nauda.

Lai atceramies astoņdesmito gadu neveiksmīgo nulto klasīti. Vēlāki pētījumi ļāva izdarīt secinājumus, ka nevis bērni nebija spējīgi skolā sākt mācīties no sešu gadu vecuma, bet gan skolas vide, apstākļi, mācību programmas īstenošana un pedagogu profesionalitāte bija šķērslis sekmīgām mācībām no sešu gadu vecuma.

Atceramies karstās debates, kuras sākās pirms sešiem gadiem, kad tika paziņots – no 2011.gada bērni skolā sāks mācīties no sešu gadu vecuma. Tika minēti vairāki citu valstu pozitīvie piemēri un tas, ka mūsu skolu beidzēji ir vecāki par citu valstu vidusskolas beidzējiem, kas bieži ir problēma tālākai izglītībai – gan runājot par iekļaušanos pasaules augstskolu vidē, konkurenci, karjeras veidošanu, gan faktu, ka bieži jauniešiem vidusskolas pēdējā klasē jau ir ģimene un pat bērni.

Arī Šadurskis uzsver, ka valsts nevar atļauties skolēnus skolā turēt līdz 19 gadu vecumam ekonomisku apsvērumu dēļ. Arī samazināt mācību gadu skaitu izglītības iegūšanai nevarot, jo tādā gadījumā «vidusskolas atestātus neatzīs ne tikai Kembridžā, bet arī visur citur», norādīja ministrs.

Atliek mācības skolā sākt no sešu gadu vecuma. Minētā reforma, paredzot, ka skolas gaitas tiks sāktas gadu agrāk,tā tiks īstenota, mainot esošo izglītības standartu un programmas, tādējādi nodrošinot, ka sešus gadus veciem bērniem pirmajā klasē tiks piedāvāts vecumam atbilstošs mācību saturs un programma.

Reiz, pirms sešiem gadiem jau pavisam nopietni tika izstrādāti standarti sešgadnieku apmācībai. Projekts tika sākts 2010.gadā, kad 21 darba grupa, kopā 124 eksperti pārskatīja mācību saturu līdz septītajai klasei, atbilstīgi faktam, ka skolēni skolā sāk mācīties no sešiem gadiem.

Šajā projektā tika izstrādāti metodiskie ieteikumi, tika doti ieteikumi mācību metodiskās bāzes izveidei, apzināti esošie mācību materiāli un pat radīti jauni.

Toreiz solījumi sākt mācības no sešu gadu vecuma bija pārliecinoši, jo standarti un metodiskie ieteikumi sešgadnieku apmācībai tika aprobēti 20 skolās, rīkoti kursi pedagogiem.

Šim mērķim tika izlietota liela nauda. Tā laika Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dukšinskis presei nosauca summas, kādas projektam paredzētas: «Šim mērķim IZM ir izveidojusi 21 darba grupu, kurās strādā 124 eksperti un kuru darbam plānots iztērēt 288 000 latu mācību satura pārskatīšanai, 2,99 miljonus latu – mācību līdzekļu izstrādei un izdošanai, 188 000 latu – pedagogu tālākizglītībai.» *

Šī projekta laikā arī fiksēts lielākais sešgadnieku skaits, kas sākuši skolas gaitas - 2010./2011.mācību gadā skolā no 21 151 sešgadnieka devās 1060 bērni, kas ir pieci procenti šī vecuma bērnu. Visticamāk, ka vecāki nolēma meklēt skolu saviem bērniem no sešu gadu vecuma, jo nešaubījās, ka reforma tiks īstenota.

Šobrīd speciālisti runā, ka par sešgadīgo bērnu sūtīšanu pirmajā klasē var runāt tikai pēc izmaiņām izglītības standartā. Protams, bet standarts jau ir gatavs, pirms sešiem gadiem tapis, arī aprobēts.

Arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētājas pienākumu izpildītāja Ilze Priževoite uzskata, ka bērnu skolas gaitu sākšana no sešu gadu vecuma, ņemot vērā pašreizējo izglītības standartu un saturu, nav iespējama, jo bērni šajā vecumā pārsvarā vēl nav gatavi doties pirmajā klasē.

Tomēr Priževoite nenoliedza, ka, ieviešot izmaiņas izglītības standartā, kā arī izglītības saturā, par agrāku skološanās vecumu runāt ir iespējams. Līdz ar to LIZDA nākotnē vērtēs sagatavotās izmaiņas jaunajā mācību saturā.

«Apollo» nav ziņu vai iepriekš izstrādātie standarti un metodiskie ieteikumi tiks izmantoti vai pārstrādāti, plānojot jauno reformu.

Ņemot vērā ministrijas plānus nodrošināt, ka skolas gaitas skolēni sāks jau no sešu gadu vecuma, nevis no septiņu gadu vecuma, kā tas ir tagad, izteiktas arī prognozes par to, ka, sākot ar 2018./2019.mācību gadu, skolas gaitas sākušo sešgadnieku skaits attiecībā pret visiem šo vecumu sasniegušajiem bērniem būs aptuveni 80%.

http://www.izglitiba-kultura.lv/raksti/kada-bus-sesgadnieku-skolosana

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu