93 gadu vecumā miris franču fotogrāfs Marks Ribū

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

93 gadu vecumā miris franču fotožurnālists Marks Ribū, kurš 1967.gadā protestos pret Vjetnamas karu iemūžināja kādas aktīvistes stāšanos pret ASV karavīru ieročiem ar puķi rokā.

Ribū, kuram bija ilgstošas veselības problēmas, nomira otrdien, aģentūrai AFP apliecināja kāds viņa ģimenes loceklis.

Starp Ribū slavenākajiem darbiem ir 1953.gada fotogrāfija, kurā strādnieks bez nekāda drošības ekipējuma krāso Eifeļa torni.

Ribū darbojās prestižajā «Magnum» fotoaģentūrā. Viņa fotogrāfijas tika publicētas tādos žurnālos kā «Look», «Life», «Stern» un «Paris Match».

Ribū 50. un 60.gados fotografēja Ziemeļvjetnamā un komunistiskajā Ķīnā.

No 1974. līdz 1976.gadam Ribū bija «Magnum» prezidents, taču 1979.gadā aizgāja no aģentūras, sakot, ka viņam «nepatīk sacensība par slavu», kas tajā tikusi kultivēta.

Ribū sāka fotografēt 14 gadu vecumā ar «Vest Pocket Kodak» fotoaparātu, ko viņam uzdāvināja tēvs.

Otrā pasaules kara laikā Ribū darbojās franču pretošanās kustībā. Pirms Ribū kļuva par profesionālu fotogrāfu, viņš apguva inženiera profesiju un strādāja rūpnīcā.

Ribū «bija lielisks fotogrāfs, dzejnieks un humānists ar unikālu rokrakstu - cieņu un mīlestību pret cilvēkiem, kuri dzīvoja savu ikdienas dzīvi un bija liecinieki pasaules ciešanām», sacīja «Paris Match» bijušais redaktors Alēns Ženestārs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu