Tiesībsargs atbalsta Šadurska ideju par mājasdarbu apjoma ierobežošanu (68)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Izglītības ministra Kārļa Šadurska (V) izteiktā ideja par mājasdarbu apjoma ierobežošanu ir pareiza, šādu viedokli šorīt LTV «Rīta panorāmā» pauda tiesībsargs Juris Jansons.

Jansons stāstīja, ka Tiesībsarga birojs ir saņēmis sūdzības no vairākiem vecākiem par to, ka bērniem arī sestdienas un svētdienas pilnībā paiet, pildot mājasdarbus. Pagājušā mācību gada beigās birojs jau sagatavojis vēstuli par šo jautājumu atbildīgajām iestādēm, taču to nav nosūtījis.

Tiesībsargs ir pārliecināts, ka pārmērīga bērnu noslogošana ar mājasdarbiem nav pareiza, jo bērniem ir jāpaliek brīvajam laikam un pulciņu iespējām. Tāpat mājasdarbi neizriet ne no viena normatīvā akta.

Kā ziņots, Šadurskis rosina samazināt mājasdarbu apjomu skolēniem, kā arī apsver iespēju pavasara semestrī skolēniem ieviest vēl vienu brīvlaika nedēļu.

Ministrs stāstīja, ka mācību slodze skolās ir ļoti liela. «Mums ir pārāk liela mācību slodze nedēļā visās klašu grupās. Ja mēs saprotam, ka pieaugušajam pēc darba jāatpūšas, tad skolēnam pēc skolas vēl ir interešu izglītība un tad vēl mājasdarbi,» skaidroja Šadurskis.

Līdz ar to ministra ieskatā lielai daļai mājasdarbu slodzes būtu jābūt pārnestai uz skolu. Šadurskis arī norādīja, ka sestdienās un svētdienās mājasdarbiem nebūtu jābūt. «Sestdienās un svētdienās nē. Tas ir laiks ar ģimeni, atpūtai. Nabaga bērnam nav jāraksta esejas vai jārisina uzdevumi sestdienā, tam ir citas nedēļas dienas,» sacīja ministrs.

Jau rakstījām, ka ministrs uzskata, ka viens no aktuāliem jautājumiem ir mājasdarbu apjomu samazināšana.

Skolēniem ir liela mācību slodze, tad dažādi interešu centri un profesionālā izglītība, tad katru dienu jāpilda mājas darbus. Ministrs uzsver, ka mācību slodze ir par lielu visās klašu grupās, tāpēc jādomā, kā mācību slodzi samazināt.

«Ja mēs saprotam, ka pieaugušajam pēc darba jāatpūšas, tad skolēnam pēc skolas vēl ir interešu izglītība un tad vēl mājasdarbi,» skaidroja Šadurskis.

Ministrs domā, ka lielāko daļu mājasdarbu slodzes jāpārnes uz skolu, lai samazinātu ikdienas slodzi un sestdienās un svētdienās mājasdarbiem nebūtu jābūt. Brīvdienas bērniem jāpavada kopā ar ģimeni, ne pildot mājas darbus.

«Sestdienās un svētdienās nē. Tas ir laiks ar ģimeni, atpūtai. Gan bērniem, gan vecākiem ir jāatpūšas un jārod vairāk laiks ģimenei būt kopā, Nabaga bērnam nav jāraksta esejas vai jārisina uzdevumi sestdienā, tam ir citas nedēļas dienas,» sacīja ministrs.

Savukārt, runājot par pašreizējo mājasdarbu slodzi, ministrs sacīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijai nav nekādas ietekmes uz to, cik daudz vecāki palīdz bērniem pildīt mājasdarbus, bet aicināja vecākus palīdzēt apdomīgi.

«Mīļie vecāki, palīdziet, bet dariet to pedagoģiski. Nepildiet mājasdarbus savu bērnu vietā,» aicināja ministrs.

Izglītības un Zinātnes ministrs nenosauca konkrētu laiku, kad iniciatīvu attiecībā uz mājas darbiem varētu ieviest.

Komentāri (68)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu