Foto: Ieskats Hermaņa iestudētajā JRT izrādē «Pakļaušanās» (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Deinats

9. septembrī Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvoja režisora Alvja Hermaņa iestudējums «Pakļaušanās», kas veidots pēc franču rakstnieka Mišela Velbeka romāna ar tādu pašu nosaukumu. 

Alvis Hermanis: «Šis romāns ir nesaudzīga un asprātīga rietumu sabiedrības diagnoze. Utopiskais stāsts par 2022. gada Franciju, kur politisko varu pārņēmuši musulmaņi, kopš romāna iznākšanas laika (2015. gada janvāris) kļūst arvien aktuālāks un to lasīt vairs nav tik jautri kā pirms pusotra gada. Velbeks ir viens no retajiem mūsdienu intelektuāļiem, kuram vispār ir jebkāds viedoklis par virzienu, kurā attīstās mūsu sabiedrība. Autors uzskata, ka Eiropas civilizāciju apdraud nevis musulmaņi, bet eiropieši paši. Rietumu sabiedrība atrodas bedrē un turpina čakli rakt. Mūsu izrāde ir veltījums visiem racējiem.»

Iestudējumā piedalās aktieri: Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Ģirts Krūmiņš, Regīna Razuma, Jana Čivžele un Edgars Samītis, deju priekšnesumus nodrošina Austrumu deju studija «ELMIRA», vadītāja Jeļena Šilenkova. Tulkojuma, dramatizējuma autors un scenogrāfs ir Alvis Hermanis, kostīmu māksliniece – Jana Čivžele, gaismu mākslinieks – Lauris Johansons, video projekcijas veidojusi Ineta Sipunova, grima māksliniece – Sarmīte Balode.

Izrādi līdz 16 gadu vecumam skatīties neiesakām.

Mišels Velbeks (Michel Houellebecq, 1956) ir ievērojams franču rakstnieks, dzejnieks un publicists. Pasaules slavu ieguvis 1998. gadā ar romānu «Elementārdaļiņas» («Les Particules élémentaires»). Karjeras laikā saņēmis daudzus prestižus apbalvojumus un prēmijas. «Pakļaušanās» («Soumission», 2015) ir jaunākā Velbeka grāmata kopš 2010. gada, kad iznāca romāns «Karte un teritorija» («La Carte et le Territoire»). Rakstnieks sarakstījis arī citus plaši zināmus romānus: «Platforma» («Plateforme», 2001), «Varbūt ir sala» («La Possibilite d'une ile», 2005) u.c.

Biļetes uz šī iestudējuma izrādēm septembrī un oktobrī izpārdotas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu