Pētījums: Holivudas filmās maz pārstāvēti gados veci cilvēki (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka filmu industrijā ļoti maz pārstāvēti gados veci cilvēki un kinolentēs tie bieži kļūst par izsmiekla objektu sava vecuma dēļ.

Dienvidkalifornijas Universitātes pētījumā tika analizētas 2015.gada simt visvairāk pelnošās filmas. Aprēķināts, ka tikai 11% no 4066 lomām attēlo cilvēkus, kuri ir vismaz 60 gadus veci. Turklāt pērn bija tikai desmit galvenās vai ļoti svarīgas lomas, kuras spēlēja 60 vai vairāk gadus veci aktieri.

Īpaši maz pārstāvētas sievietes, kuras spēlē tikai 27% no visām gados vecākajiem cilvēkiem atvēlētajām lomām par spīti tam, ka sieviešu vidējais dzīves ilgums ASV ir lielāks nekā vīriešiem. Galvenajās lomās pērn bijušas tikai trīs gados vecas aktrises - Merila Strīpa, Helēna Mirena un Lina Šeja.

«Cilvēki gados uz kinoekrāniem ir apdraudēta suga,» raksta pētījuma autori.

Vairāk nekā pusē analizēto filmu, kurā gados vecāki aktieri bija galvenajās vai otrā plāna lomās, tiem tika veltīti ar vecumu saistīti joki. Bet tikai 29 no varoņiem izmantoja datorus, viedtālruņus vai citas tehnoloģijas.

Pētījuma autore Steisija Smita norāda, ka populārajā kultūrā diskriminācija pēc vecuma esot bieža parādība. «Tā ir joma, par kuru cilvēki nešķiet pārlieku satraukti,» viņa teica.

Taču filmās vecākie varoņi bieži tiek attēloti kā veselīgi un aktīvi darba tirgū. 62% varoņu apskatītajās filmās strādā algotu darbu, bet tikai katrs desmitais sūdzas par veselības problēmām.

Lielākā daļa - aptuveni 79% - no gados vecākajiem varoņiem mira vardarbīgā nāvē, kaut arī realitātē biežākie nāves iemesli ir sirds un plaušu slimības.

Pētījums tika prezentēts otrdien Ņujorkā rīkotā konferencē par novecošanu.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu