«Lielajam Kristapam» šogad tika pieteiktas vairāk nekā 70 filmas (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šogad «Lielā Kristapa» balvai pieteiktas vairāk nekā 70 filmas, tajā skaitā sešas pilnmetrāžas spēlfilmas, 12 īsmetrāžas spēlfilmas, 17 pilnmetrāžas dokumentālās filmas, 15 īsmetrāžas dokumentālās filmas, sešas animācijas un 18 studentu filmas.

Balvai pieteikto filmu izvērtēšana notiek divos posmos. Iesniegtās filmas vispirms vērtēja atlases komisija, kuras sastāvā darbojās septiņi profesionālo organizāciju un institūciju eksperti, izvērtējot pieteiktās filmas pēc profesionāliem kritērijiem un izvirzot trīs līdz piecus kandidātus «Lielā Kristapa» balvai 23 kategorijās.

Atlases komisijas pārstāve Kristīne Matīsa akcentēja, ka viņai nav kauna ne par vienu izvirzīto pretendentu uz balvu kādā no «Lielā Kristapa» kategorijām. Viņasprāt, žūrijai būs ļoti grūts darbs, lai izraudzītu, kam piešķirt balvu. Tāpat Matīsa skaidroja, ka atlases komisijā notika nevis mehāniska balsu skaitīšana, bet argumentēta izvēle.

Kopš 2004.gada «Lielā Kristapa» balvai izvirzītos pretendentus vērtā starptautiska žūrija. Šogad žūrijas sastāvā darbosies Sietlas Starptautiskā filmu festivāla pārstāve Marina Ajaja, producents un Latvijas Kinoproducentu asociācijas pārstāvis Bruno Aščuks, FIPRESCI Latvija pārstāve un Rīgas Kinomuzeja vadītāja Zane Balčus, režisors Andis Mizišs un režisors Jānis Nords, Kanādas Filmu institūta pārstāvis Toms Maksorlijs, kā arī Traibekas Starptautiskā filmu festivāla pārstāve Jūle Mare Rozīte un Lietuvas Nacionālā kino centra pārstāve Irma Simanskite.

Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova skaidroja, ka savulaik «Lielais Kristaps» notika reizi divos gados, jo Latvijā jauno uzņemto filmu nebija tik daudz, bet tagad situācija atkal ir mainījusies uz labo pusi, un, tāpat kā mūzikā vai teātrī, arī kino ik gadu ir jānovērtē paveiktais.

«Kultūras ministrijas atbalsts ir ļoti nozīmīgs, jo tas parāda valsts uzmanību kultūras nozarēm. Tāpat svarīga ir arī ārvalstu žūrijas iesaistīšana filmu vērtēšanā, jo tas sniedz skatu no malas, kas mums tik ļoti nepieciešams,» akcentēja Romanova.

«Lielā Kristapa» balva kinematogrāfijā tika iedibināta 1977.gadā, un, pateicoties Kultūras ministrijas atbalstam, šogad tā ieguvusi nacionālās balvas statusu. Vizuāli šogad «Lielais Kristaps» līdzinās oriģinālās koka balvas tēlam, ko 1977.gadā radījis tēlnieks Mārtiņš Zaurs. Šogad statuju veido tēlniece Ligita Ulmane, bet bronzā figūras lej meistars Kārlis Alainis.

«Lielais Kristaps» šogad notiks no 6.oktobra līdz 12.oktobrim. Pasākuma kulminācija būs balvu pasniegšanas ceremonija, kas notiks 12.oktobrī kinoteātrī «Splendid Palace» un tiks pārraidīta Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā. Naudas balvu 2000 eiro apmērā labākās spēlfilmas kategorijā piešķirs «Lielā Kristapa» atbalstītājs tirdzniecības parks «Alfa». Arī kinoteātris «Splendid Palace» pasniegs savu balvu, un tā tiks festivāla skatītāju visapmeklētākajai filmai.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) piebilda, ka šis gads kino dzīvē ir ļoti bagāts. Līdz šim jau ir notikušas vairāku filmu pirmizrādes, kā arī ir filmas, kas atrodas aktīvā radošā tapšanas procesā. Savukārt uz valsts svētkiem šoruden tiek gaidīta Viestura Kairiša spēlfilmas «Melānijas hronika» pirmizrāde.

Tāpat ministre piebilda, ka šis gads kino veidotājiem bijis nozīmīgs starptautiskā arēnā, jo filmas plūkušas laurus dažādos starptautiskos festivālos.

«Īpašu un neatkārtojamu šo gadu padara izcilais režisors Jānis Streičs, kura lielo jubileju svinam visa gada garumā, bet jo īpaši septembrī, kad režisoram ir dzimšanas diena. «Lielā Kristapa» atklāšanas programmā iekļauta Streiča filma «Svešās kaislības», kas atjaunota, pateicoties Nacionālā kino centra atbalstam. Mūsu meistars saņems balvu par mūža ieguldījumu kino mākslā, bet sabiedrībai būs iespēja caur daudzveidīgiem pasākumiem dziļāk iepazīt viņa talanta nianses, iespējams, rodot atbildi uz jautājumu - kā sasniegt izcilību un vienlaikus palikt ļoti tuvam un saprotamam savai tautai,» sacīja Melbārde.

Kā ziņots, «Lielais Kristaps» tradicionāli ir pasākums, kas dod iespēju vienkopus redzēt un profesionāli izvērtēt Latvijas jaunākās filmas, kā arī godināt Latvijas kino tradīcijas. Festivāla laikā būs skatāma nominēto filmu programma, studentu filmu konkursa programma, kas šogad ir īpaši spēcīga, ārpuskonkursa filmu programma, notiks seansi ar autoru piedalīšanos, pirmizrādes, diskusijas un citi pasākumi.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu