Gilens: Aiz militārā apvērsuma stāv pats Erdogans (50)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Trimdā ASV mītošais turku garīdznieks Fetulla Gilens, kuru Ankara apsūdz 15.jūlija apvērsuma organizēšanā, uzskata, ka aiz apvērsuma patiesībā stāv pats Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Pēdējās dienās gaismā nācis tik daudz faktu, ka tas kļuvis pilnīgi skaidrs, intervijā Vācijas ziņu aģentūrai DPA, laikrakstam «Die Zeit» un Spānijas laikrakstam «El Pais» sacīja garīdznieks.

Erdogans apvērsumu sācis plānot jau pirms gada un gaidījis, līdz pienāks īstais brīdis, norādīja Gilens, kurš trimdā ASV dzīvo kopš 1999.gada.

Ankara šomēnes oficiāli pieprasīja ASV izdot 78 gadus veco Gilenu, kas Turcijā pasludināts par sabiedrības ienaidnieku numur viens.

Laiku pēc apvērsuma Erdogans izmantojis, lai nostiprinātu savu varu, sacīja garīdznieks.

Pēc tam, kad armijas pārstāvji bija sākuši apvērsumu, Erdogans, viņa lidmašīnai 15.jūlija vakarā nosēžoties Stambulas lidostā, smējies.

«Tas norit pēc plāna. Viņš to pasludināja lidostā,» sacīja Gilens.

Viņš apvērsumu nodēvēja par «Dieva dāvanu», sakot, ka Turcijai «bija vajadzīgs kaut kas tāds», lai «nostātos virs likuma un vajātu vēl vairāk cilvēku».

Turcijas ģenerālštāba priekšnieks un izlūkdienesta vadītājs «zināja visu par to, kas notiek», piebilda Gilens.

Garīdznieks sacīja, ka ir lūdzis izveidot starptautisku komisiju, kurā būtu ASV, Vācijas, Nīderlandes un citu valstu eksperti, lai izmeklētu apvērsuma mēģinājumu un tā apstākļus.

Turcijas valdība ignorējusi ieteikumu, viņš sacīja, piebilstot - ja šāda komisija konstatētu pierādījumus par viņa tiešu līdzdalību apvērsumā, «es varētu ar tādiem rezultātiem dzīvot».

Tam, ka Turcija tuvākajā laikā varētu izpildīt dalībai Eiropas Savienībā nepieciešamos kritērijus, viņš netic. Gilens sacīja, ka Turcijai būtu jādraud ar starptautiskām sankcijām.

«Bez sankcijām viņi no sava ceļa nenovirzīsies. Viņi neatteiksies no tā, ko viņi jau ir izdarījuši,» norādīja Gilens.

Kopš apvērsuma no amatiem atstādināti vairāk nekā 50 000 cilvēku, arī ierēdņi, tiesneši, militārpersonas un policisti. 20 000 cilvēku aizturēti.

Valdības kritiķi apgalvo, ka represijas netiek īstenotas tikai pret apvērsuma dalībniekiem, bet arī Erdogana konkurentiem un viņa tuvākā loka cilvēkiem.

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu