Pasaules līderi dodas uz Šimona Peresa bērēm Jeruzalemē (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Pasaules līderi piektdien pulcējas Jeruzalemē, lai pavadītu pēdējā gaitā šonedēļ mūžībā aizgājušo Izraēlas bijušo prezidentu Šimonu Peresu.

Plānots, ka Peresa bēres sāksies plkst.9.30 pēc vietējā un Latvijas laika un tajās piedalīsies aptuveni 3000 cilvēku.

Viņš tiks apglabāts Izraēlas nacionālajā kapsētā Jeruzalemē.

Ceturtdien Peresa zārks tika novietots pie parlamenta ēkas, ļaujot tautai atvadīties no mīļotā politiķa, un šo iespēju izmantoja desmitiem tūkstošiem cilvēku.

Viens no pirmajiem Rietumu līderiem, kas ieradās Jeruzalemē uz Peresa bērēm, bija bijušais ASV prezidents Bils Klintons. Mediji ziņo, ka arī pašreizējais Baltā nama saimnieks Baraks Obama jau ieradies Izraēlā.

Bēres plāno piedalīties arī Lielbritānijas princis Čārlzs, Vācijas prezidents Joahims Gauks, Francijas prezidents Fransuā Olands, Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un citas augstas amatpersonas, tostarp arī palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass.

Izraēlas Ārlietu ministrijas bēru viesu sarakstā ir aptuveni 20 prezidenti un 15 ārlietu ministri.

Peress, kurš aizgāja mūžībā trešdienas rītā 93 gadu vecumā, savulaik ieņēmis gandrīz visus augstākos Izraēlas valsts amatus. Viņš divkārt ir bijis premjerministrs, bet no 2007. līdz 2014.gadam Peress ieņēma prezidenta amatu.

1994.gadā Peress kopā ar premjerministru Ichaku Rabīnu un palestīniešu bijušo līderi Jasiru Arafatu saņēma Nobela Miera prēmiju par ieguldījumu Oslo līgumā, kas paredzēja Palestīnas valsts izveidi.

Peress līdz šim bija pēdējais vēl dzīvais Izraēlas politiķis, kas piedalījies valsts dibināšanā 1948.gadā.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu