«Menuets» un «Pērkons» uzstāsies latviešu mūzikas svētkos «Arēnā Rīga» (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielkoncertā «20 gadi latviešu mūzikā», kas notiks 9.novembrī «Arēnā Rīga», uz skatuves kāps divas no senākajām un nozīmīgākajām latviešu mūzikas skatuves grupām – «Menuets» un «Pērkons». Abas grupas ir mīlētas visās paaudzēs, un viņu klausītāju lokā redzama gan jaunākā paaudze, gan tie, kas auguši kopā ar šo grupu no pirmsākumiem.

Grupa «Menuets» ir dibināta 1968. gadā, un divus gadus vēlāk, satiekot komponistu Imantu Kalniņu, aizsākās jauns posms latviešu mūzikas vēsturē, Imanta Kalniņa melodijām kļūstot par grupas pamatrepertuāru. «Menuets» ir vecākā joprojām pastāvošā un koncertējošā grupa Latvijā, kas 2008. gadā paziņoja par koncertdarbības pārtraukšanu. Tomēr pirms dažiem gadiem «Menuets» devās savā 45 gadu jubilejas tūrē pa visu Latviju, bet kopš tā brīža uzstājušies vien retu reizi.

«Mikrofona ierakstu» paspārnē grupa 1996. gadā laidusi klajā no jauna pārskaņoto Imanta Kalniņa dziesmu apkopojumu «In Memoriam». Ierakstā iekļautas sen zināmās un populārās dziesmas, kas līdz šim vienkopus nebija pieejamas - «Dzeguzes balss», «Dziesma, ar ko tu sāksies», «Alvas zaldātiņi» un daudzas citas, kas šo albumu padarīja par veiksmīgāko tā gada «MicRec» izdevumu.

Rokgrupa «Pērkons» ir viena no skandalozākajām grupām Latvijā, kuras darbība padomju laikā vairākkārt tika aizliegta. «Pērkons» dibināts 1981. gadā, pirmo koncertu nospēlējot Latvijas Mākslas akadēmijas karnevālā, strauji iegūstot popularitāti ar saviem enerģiskajiem priekšnesumiem un pirotehnikas efektiem.

Tautā īpaši iemīļotas «Pērkona» dziesmas ar Māra Melgalva un Klāva Elsberga dzeju, kas regulāri ieguvušas augstas vietas «Mikrofona» aptaujā. 20. gadsimta 90. gados grupas darbība palēnām apsīkusi, tomēr reizumis grupa uzstājas koncertos, jo īpaši vērienīgi atzīmējot savu trīsdesmitgadi 2012. gada maijā.

Sadarbība ar «Mikrofona ierakstiem» grupai «Pērkons» aizsākās jau 1995. gadā, kad audiokasetē tika izdota Imanta Kalniņa, Jura Kulakova un Jura Sējāna kopīgi sarakstītā rokatorija «Kā jūra, kā zeme, kā debess», kas šobrīd ir bibliogrāfisks retums. Daudzo gadu garumā arī laistas klajā trīs «Pērkona» dziesmu izlases kompaktdisku formātā, kurās apkopoti līdz tam tikai lentēs pieejamie albumi. Kā stāsta «Mikrofona ierakstu» dibinātājs Guntars Račs: «Es reizi trīs gados esmu uzdevis Jurim jautājumu, kad tad «Pērkons» ierakstīs jaunu albumu, bet viņš tikai rausta plecus un smejas. Tāpēc mēs ļoti lepojamies, ka vecais katalogs ir izdots CD un ir pieejams arī digitāli šodien, jo lentes un kasetes jau vairs nebūtu lietojamas.»

Vienīgais vēl «Mikrofona ierakstu» gan tikai audiokasetes formātā izdotais «Pērkona» albums ir Jura Kulakova un Jura Sējāna kopdarbs - 1984. gada rokatorija «Kā jūra, kā zeme, kā debess» ar Māra Čaklā dzeju. Guntars Račs sola: «Šobrīd strādājam pie šī ieraksta digitalizēšanas, jo tas patiesi ir unikāls ieraksts.»

1998. gadā «Menuets» saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā, savukārt, «Pērkons» šo balvu ieguva 2013. gadā. Abas grupas ir pierādījušas un nostiprinājušas savu ietekmīgo pozīciju mūzikas pasaulē, tādējādi kļūstot par neatņemamu latviešu mūzikas svētku – «Mikrofona ierakstu» 20 gadu jubilejas lielkoncerta sastāvdaļu.

Koncerts «20 gadi latviešu mūzikā» notiks 9.novembrī Arēnā Rīga un tajā savu dalību apstiprinājuši tādi mākslinieki kā «Prāta Vētra», Laima Vaikule, «Labvēlīgais Tips», «Musiqq», «bet bet», «Turaidas Roze», Aija Andrejeva, Normunds Rutulis, «Credo» un daudzi citi.

Biļetes uz koncertu pieejamas «Biļešu paradīze» kasēs un internetā: http://www.bilesuparadize.lv/events/perf/11105

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu