Sākas Nobela prēmiju nedēļa (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ar Nobela balvas saņēmēja medicīnā paziņošanu pirmdien sākas tradicionālā Nobela prēmiju piešķiršanas nedēļa, kad sabiedrības galvenā uzmanība būs piesaistīta prestižajai Nobela Miera prēmijai.

Nobela prēmijas miera veicināšanā un literatūrā ir sabiedrības visgaidītākie apbalvojumi, kas ik gadu tiek piešķirti reizē ar apbalvojumiem medicīnā, fizikā, ķīmijā, literatūrā un ekonomikā.

Medicīnas prēmijas laureāts tiks paziņots pirmdien pēc plkst.11.30 (plkst.12.30 pēc Latvijas laika).

Nobela Miera prēmijas ieguvējs tiks paziņots 7.oktobrī Oslo, bet prēmiju laureāti medicīnā, fizikā, ķīmijā un ekonomikā tiks paziņoti Stokholmā 3., 4., 5. un 10.oktobrī.

Laureāts literatūrā šogad tiks pasludināts nedēļu vēlāk nekā ierasti -13.oktobrī.

Prestižās balvas zinātnes kategorijās pēckara periodā dominējuši amerikāņi.

Lai gan ierasti ir visai sarežģīti prognozēt, kurš varētu saņemt prestižo godalgu zinātnes kategorijās - medicīnā, fizikā, ķīmijā un ekonomikā -, tradicionāli tiek izteikti daudzi minējumu par to, kuram varētu tikt pasniegta prēmija miera veicināšanā.

Miera prēmijas komiteju šogad sagaida izvēle no rekordliela kandidātu skaita - 376, kas ir gandrīz par simtu vairāk nekā iepriekšējais rekords 2014.gadā. Kā iespējamie balvas ieguvēji tiek minēti cilvēki, kas palīdzēja noslēgt divas vēsturiskās vienošanās - miera līgumu starp Kolumbijas valdību un komunistisko kaujinieku grupējumu «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» (FARC) un Irānas kodolvienošanos.

Tāpat tie minēta Sīrijas brīvprātīgo organizācija «Baltās ķiveres», kas kara plosītajā valstī opozīcijas kontrolētajās teritorijās palīdz glābšanas darbos, un grieķu salinieki, kuri palīdz imigrantiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu