Lielākais nesmēķētāju īpatsvars - iedzīvotāji ar augstāko izglītību (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šobrīd gandrīz puse (49%) Latvijas iedzīvotāju nesmēķē un izvairās no piesmēķētas vides, tādējādi piekopjot veselīgu dzīvesveidu. Visbiežāk (68%) nesmēķētāji ir iedzīvotāji ar augstāko izglītību, pētījums*.

Jautājot par dažādu veselīga dzīvesveida ieteikumu ievērošanu, kā otrs populārākais ieteikums iedzīvotāju vidū, tūlīt aiz regulāra ūdens patēriņa diennaktī (56%), norādīta nesmēķēšana un izvairīšanās no piesmēķētas vides (49%). Vairāk kā puse iedzīvotāju, kas ievēro šādu ieteikumu, ir latviešu valodā runājoši iedzīvotāji (55%), turpat 46% ir krievvalodīgie. Visbiežāk no kaitīgā ieraduma atturas iedzīvotāji ar vidējiem (55%) un augstiem ienākumiem (63%). Interesanti, ka 55% nesmēķētāju ir vecumā no 55 – 74 gadiem. Kā pētījums, 61% to iedzīvotāju, kas ikdienā nesmēķē un izvairās no smēķētāju klātbūtnes, arī kopumā savu dzīvesveidu vērtē veselīgu.

Lai gan nesmēķētāju skaits ir vērtējams kā pozitīvs, teju tikpat liela Latvijas iedzīvotāju daļa aizraujas ar kaitīgo ieradumu. Tas bieži vien ir saistītas ar darbā vai mācībās radīto stresu, ko izraisa pārslodze, kas kombinācijā ar pelēcīgo un apātisko laiku var novest pat līdz rudens depresijai. Diemžēl daļa iedzīvotāju stresu bieži vien cenšas mazināt tieši ar cigarešu dūmu palīdzību, kas palīdz tikai šķietami. Būtiski ņemt vērā, ka ar stresu var gana ātri tikt galā un pat izvairīties no tā ar veselīgām metodēm, ja vien zināma formula, kā pareizi rūpēties par savu nervu veselību.

«Par smēķēšanas kaitīgo ietekmi uz cilvēka organismu ir milzum daudz pētījumu un pierādījumu medicīnā, tomēr smēķētājam atteikšanās no šī kaitīgā ieraduma ir psiholoģiska problēma. Atkarības, tajā skaitā smēķēšana, rada maldīgu priekšstatu, ka tā ļauj stresa situācijās nomierināties, kaut gan realitāte ir pilnīgi pretēja – tā ir bēgšana no problēmas risinājuma, kuras rezultātā proporcionāli pieaug ar katru dienu izsmēķēto cigarešu skaits. Speciālisti iesaka stresa situācijās reaģēt aktīvi – plānot savu laiku, domāt pozitīvi, iemācīties gaidīt un arī atteikt, lūgt palīdzību, kad tas ir nepieciešams, un ievērot veselīgu dzīvesveidu (veselīgs uzturs, ikdienas fiziskas aktivitātes, pilnvērtīgs miegs),» iesaka «Mana Aptieka» farmaceite Agnese Ritene.

*Pētījumā «Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss» kopumā tika aptaujāti 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu