«Lielā Kristapa» filmu un pasākumu programmā iekļautas 2 restaurētas Streiča filmas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» filmu un pasākumu programmā iekļautas divas restaurētas režisora Jāņa Streiča filmas - «Svešās kaislības» un «Mans draugs - nenopietns cilvēks», informēja «Lielā Kristapa» producente Marta Bite.

«Lielā Kristapa» atklāšanas vakars 6.oktobrī būs veltīts Streičam, kurš šogad saņems «Lielā Kristapa» balvu par mūža ieguldījumu. Pasākumu atklās ar režisora 1983.gada filmu «Svešās kaislības». Programmā iekļauta arī Streiča 1975.gada filma «Mans draugs - nenopietns cilvēks».

Abas filmas, svinot Streiča 80 gadu jubileju, pēc Nacionālā kino centra iniciatīvas ar Kultūras ministrijas atbalstu ir restaurētas un tiks izrādītas jaunā kvalitātē.

Streiča filmu «Mans draugs - nenopietns cilvēks» un «Svešās kaislības» restaurācija notiek jau kopš 2015.gada, to restaurāciju veica studijā «Lokomotīve». Filmas tika ķīmiski apstrādātas un no jauna ieskenētas no 35 milimetru filmas digitālā formātā.

«Mūsdienu tehnoloģijas nereti ļauj filmas attēlu, piemēram, padarīt vēl košāku un krāsaināku, kā tā ir bijusi, taču restaurācijas uzdevums ir iespējami precīzi atjaunot filmas sākotnējo izskatu, nevis to «uzlabot»,» teica filmu restaurācijas darbu vadītājs Roberts Vinovskis.

Abu filmu restaurācijā piedalījās arī Streičs, turklāt filmas «Mans draugs - nenopietns cilvēks» restaurācijā arī tās operators Miks Zvirbulis.

«Abas šīs filmas meistara daiļradi parāda no diviem atšķirīgiem, bet vienlīdz vērtīgiem rakursiem. Pirmkārt, «Lielā Kristapa» goda seansam izvēlēta emocionāli un vizuāli iespaidīgā pēckara drāma «Svešās kaislības», kuru pats Streičs uzskata par savu labāko filmu no mākslinieciskā viedokļa, un šim viņa viedoklim piekrīt arī kinokritiķi, saskatot tur režisora kinematogrāfisko paņēmienu un rokraksta kvintesenci. Jānovērtē arī lieliskie aktierdarbi, īpaši Vijas Artmanes tēlojums saimnieces Annas lomā, bet mūsdienu kontekstā svarīgi, ka restaurācijas procesā filma it kā «atgriežas Latvijā», iegūstot latviešu valodā rakstītus titrus - savulaik filma tika uzņemta krievu valodā un tikai vēlāk dublēta latviski,» stāstīja Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Savukārt, pēc viņas paustā, padomju absurda komēdija «Mans draugs - nenopietns cilvēks» ir viena no tautā iemīļotākajām Streiča filmām un ievērojama arī no mākslinieciskā viedokļa. «Varētu teikt, šī ir pirmā filma, ar kuru Streičs piedzima kā kinorežisors, apliecinādams sevi kā spilgtu ironijas meistaru un laikmeta raksturotāju ar rūpīgu uzmanību pret detaļām,» skaidroja Rietuma.

8.oktobrī plkst.13 «Splendid Palace» notiks filmas «Mans draugs - nenopietns cilvēks» labdarības seanss, kas tapis sadarbībā ar kultūras un izglītības biedrību «Kultivators». Filmu papildinās audio apraksts, kas ļauj arī vājredzīgiem un neredzīgiem skatītājiem pieredzēt kino notikumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu