Nobela prēmija ķīmijā piešķirta par molekulāro mašīnu projektēšanu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

2016.gada Nobela balva ķīmijā piešķirta Žanam Pjēram Sovažam, Freizeram Stodartam un Bernardam Feringam «par molekulāro mašīnu projektēšanu un sintēzi», trešdien paziņoja Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija.

«2016.gada Nobela laureāti ķīmijā ir miniaturizējuši mašīnas un pacēluši ķīmiju jaunā dimensijā,» teikts akadēmijas paziņojumā, norādot, ka jauno «mašīnu» izmēri ir tūkstošreiz mazāki nekā mata šķērsgriezums.

Francijā, ASV un Nīderlandē strādājošie zinātnieki «ir attīstījuši molekulas ar kontrolējamu kustību, kas pēc enerģijas pievades var pildīt uzdevumus (..). Molekulārās mašīnas, visticamāk, varēs izmantot tādu lietu radīšanā kā jauni materiāli, sensori un enerģijas uzkrāšanas sistēmas,» norādījusi akadēmija.

Balva ķīmijā ir šī gada trešā pasludinātā Nobela prēmija.

Kā ziņots, pirmdien tika paziņots, ka Nobela prēmiju medicīnā saņems japāņu zinātnieks Jošinori Ohsumi par autofāgijas mehānismu atklājumiem, bet otrdien tapa zināmi prēmijas ieguvēji fizikā - britu zinātnieki Deivids Dž.Tuless, Dankans Haldeins un Džons Maikls Kosterlics, kuri apbalvoti par topoloģisko fāzes pāreju un vielas topoloģisko fāzu teorētiskiem atklājumiem.

Nobela Miera prēmijas saņēmējs tiks pasludināts piektdien, pirmdien, 10.oktobrī, kļūs zināms prēmijas ieguvējs ekonomikā, bet ceturtdien, 13.oktobrī, - šī gada prēmijas laureāts literatūrā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu