Foto: Festivāls «Lielais Kristaps» atklāts ar balvas pasniegšanu Streičam (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/Apollo

6.oktobrī Nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» festivālu atklāja ar balvas pasniegšanu par mūža ieguldījumu kino mākslā meistaram Jānim Streičam.

«Es ticu, ka Jāņa Streiča filmogrāfija nekādā gadījumā nav uzskatāma par pabeigtu sarakstu, un es zinu, ka savās domās es neesmu viena. Jūsu filmas ir ierakstītas Nacionālajā kultūras kanonā, tās kalpo kā vaduguns jaunajiem censoņiem un vēl vairāk jūsu filmas dzīvo tautas sirdī un tautas valodā, iedvesmojot ikvienu no mums būt labākiem cilvēkiem, būt labākiem latviešiem! Jūs nereti esat teicis, ka mēs neesam maza tauta. Un šis noteikti nav mazs, bet ir Liels Kristaps, un jūs esat mūsu Lielais Streičs,» pasniedzot balvu, sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

«Kino liek domāt līdzi, īpaši šī gada kino,» atklājot festivālu, piebilda Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova. «Jebkurš kino, arī nacionālais kino, var būt dzīvs, ja tas barojas no savas klasikas. Lai nu šī «Lielā Kristapa» nedēļa kļūst par tādu, kurā pagātne un šodiena veido vitālu kultūraudumu,» skatītājiem novēlēja Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Pēc uzrunām un Raimonda Paula koncerta kā «Lielā Kristapa» pirmā filma tika demonstrēta Jāņa Streiča filma «Svešās kaislības» (1983), kas ar Nacionālā kino centra atbalstu ir tikusi restaurēta un ieskaņota latviešu valodā.

Godinot Latvijas kino meistara Streiča jubileju, Nacionālais kino centrs restaurējis vienu no režisora spēcīgākajām filmām, tā uzskata arī pats meistars, «Svešās kaislības» (1983), kas pilnā krāšņumā latviešu valodā būs skatāma «Lielā Kristapa» atklāšanā.

«Lielais Kristaps» Rīgā norisināsies līdz 12.oktobrim, un nominēto filmu izlase būs skatāma arī kinoteātrī «Cinamon». Pasākuma kulminācija būs balvu pasniegšanas ceremonija, kas notiks 12.oktobrī kinoteātrī «Splendid Palace» un tiks pārraidīta Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā. Naudas balvu 2000 eiro apmērā labākās spēlfilmas kategorijā piešķirs «Lielā Kristapa» atbalstītājs tirdzniecības parks «Alfa».

Arī kinoteātris «Splendid Palace» pasniegs savu balvu, un tā tiks festivāla skatītāju visapmeklētākajai filmai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu