LNMM: Nākamajā gadā latviešu mākslinieku Romanu Sutu skatīsim plašā spektrā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nākamajā gadā latviešu mākslinieku un klasiskā modernisma pārstāvi Romanu Sutu skatīsim plašā spektrā, šodien projekta «Romans Suta - 120. Universālā mākslas formula» preses konferencē teica Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce.

Viņa norādīja, ka 2016.gadā uzmanība tiek pievērsta latviešu gleznotājam Janim Rozentālam, kurš šogad svin 150 gadu jubileju, taču 2017.gads būs veltīts Sutam.

Vienlaikus Lāce atzīmēja, ka 2017.gada 28.aprīlī tiks atvērtas divas vērienīgas izstādes - viena LNMM galvenajā ēkā, bet otra Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Dienu pirms izstādes atklāšanas notiks starptautiska zinātniskā konference, kurā piedalīsies pētnieki no Vācijas, Krievijas, Francijas un Latvijas.

Pēc Lāces paustā, LNMM izstādē būs apskatāmi Sutas darbi glezniecībā, grafikā, grāmatu ilustrēšanā un scenogrāfijā.

Savukārt Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska norādīja - tā kā Suta lika Latvijas dizaina pamatus un bija lielisks pedagogs, dizaina muzejā tiks akcentēts Sutas kā dizainera mantojums, turklāt izstādē varēs apskatīt dažādus Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas un Latvijas Mākslas akadēmijas audzēkņu darbus, kas saistīti ar Sutas daiļradi.

Vienlaikus Baranovska norādīja, ka Sutas projektam radusies grafiska identitāte - Sutas jubilejas logotips. Logotipu un dažādus grafiskus risinājumus veidoja 11 Mākslas akadēmijas studenti, no kuriem finālam izvēlējās trīs. Par uzvarētāju tika atzīta Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina nodaļas studente Una Bergmane.

Bergmane norādīja, ka logotipu vēlējās radīt haotisku un rotaļīgu, tomēr dizains ir sarežģīts, tāpēc viņa ir gandarīta, ka muzejs nenobijās un izvēlējās tieši viņas radīto logotipu.

Jau ziņots, ka 2017.gadā tiks atzīmēta latviešu mākslinieka un klasiskā modernisma pārstāvja Romana Sutas 120.dzimšanas gadadiena, un jubilejas gadā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs plāno īstenot plašu kultūras pasākumu programmu.

Projekts «Romans Suta - 120. Universālā mākslas formula» vienlaicīgi norisināsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Divu vērienīgu ekspozīciju atklāšana notiks Romana Sutas dzimšanas dienā 28.aprīlī. Izstādēs tiks parādīts spožākais meistara veikums stājmākslā, lietišķajā mākslā, dizainā, scenogrāfijā un kino. Dienu pirms atklāšanas notiks starptautiska zinātniskā konference, veltīta mākslas un dizaina mijiedarbības jautājumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu