Eksprezidents nekomentē informāciju par iespējamo saistību ar partiju nelikumīgās finansēšanas lietu (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Valsts prezidents Andris Bērziņš nekomentēs informāciju, ka arī viņa vārds varētu figurēt kriminālprocesā par partiju nelikumīgo finansēšanu, kurā aizturēts miljonārs Jūlijs Krūmiņš un Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS).

Eksprezidents Bērziņš uz aģentūras LETA zvaniem neatbildēja, savukārt viņa sekretāre Daina Bāra sacīja, ka «Bērziņa kungs šo jautājumu nekomentēs».

Vaicāta par iemesliem, kādēļ eksprezidents atsakās komentēt publicēto informāciju, Bāra sacīja, ka Bērziņa ieskatā «tur nav nekāda pamata».

Jau vēstīts, ka, žurnāls «Ir» vēstīja, ka šajā kriminālprocesā figurējot eksprezidents Andris Bērziņš un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Atsaucoties uz neoficiālu informāciju, «Ir» ziņo, ka eksprezidentam Bērziņam kā labam Krūmiņa kaimiņam Siguldā, iespējams, uzticēts atrast turīgus formālos ziedotājus ar atbilstošiem ienākumiem, kas īsto naudas devēju vietā iemaksātu vairākus desmitus tūkstošu ZZS priekšvēlēšanu kampaņai. Savukārt Brigmanis figurē kā par finansējumu ZZS atbildīgais vadības pārstāvis, kuru Truksnis informējis par to, kā viņam sokas ar naudas piesaistīšanu.

Brigmanis par šo informāciju žurnālam atbildējis izvairīgi: «Es šobrīd neizdalīšu nevienu individuālu sarunu. Mans kā Zemnieku savienības priekšsēdētāja pienākums ir rūpēties par to, lai ir ziedojumi.» Uzsverot, ka likums precīzi nosaka ziedošanas kārtību, Brigmanis norādījis, ka katrs ziedotājs nesot savu personīgo atbildību par tās ievērošanu. Par eksprezidenta Bērziņa iespējamo lomu šajā stāstā viņam nekas neesot zināms.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagājušajā nedēļā Krūmiņu aizturēja kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu partiju finansēšanu. Šajā lietā tika aizturēts arī Truksnis un savulaik ar partiju «No sirds Latvijai» saistītais Jorens Raitums. Ceturtais lietā aizturētais varētu būt SIA «Blaizer-AG» valdes priekšsēdētājs Anrī Kursītis.

Saskaņā ar KNAB mājaslapā pieejamo informāciju Krūmiņš pirms diviem gadiem ziedojis 15 000 eiro ZZS, savukārt 2011.gadā un 2004.gadā viņš divas reizes ziedojis vairākus tūkstošus eiro Zatlera reformu partijai un partijai «Latvijas ceļš». Kopumā Krūmiņš visām trim minētajām partijām pārskaitījis 29 268 eiro.

Krūmiņš apgalvo, ka ZZS esot ziedojis tikai vienreiz - izņēmuma kārtā 2014.gadā Ivetas Grigules kampaņai Eiropas Parlamenta vēlēšanās. ZZS viņam nepatīkot, jo tajā esot viņa lielākais ienaidnieks Aivars Lembergs, kuru miljonārs dēvē par vienu no lielākajiem Latvijas zagļiem.

Savukārt miljonāra meita Maija Čerņavska kopš 2005.gada četrām dažādām partijām piecos ziedojumos atvēlējusi kopumā 39 248 eiro - 2014.gadā ZZS pārskaitīti 15 000 eiro. Čerņavskas labvēlību ar apjomīgām summām izpelnījušās arī partijas «Saskaņa», «No sirds Latvijai» un «Latvijas kalve».

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu