Pasniegtas Pasaules gada balvas zinātnē un izglītībā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar krāšņu koncertu, klātesot kultūras ministrei Dacei Melbārdei un citām prominencēm Latvijas Nacionālajā bibliotēkā izskanēja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rīkotā Pasaules kultūras padomes (World Culture Council – WCC) apbalvošanas ceremonija, kurā ASV dzīvojošais teorētiskās fizikas profesors Edvards Vitens (Edward Witten) saņēma Pasaules balvu zinātnē un Somijas Ālto universitātes profesors Kalevs Ekmans (Kalevi Ekman) – Pasaules balvu izglītībā.

«Mēs RTU esam ļoti pateicīgi un priecīgi, ka šāda līmeņa pasākums notiek Latvijā, turklāt vēl RTU 154. dzimšanas dienā un vienā no izcilākajiem kultūras projektiem – zinību simbolā Gaismas pilī,» atklājot ceremoniju, sacīja RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis. Viņš vienīgais no Latvijas ir ievēlēts Starpdisciplinārajā komitejā, kas lemj par WCC balvas ieguvējiem.

2016. gadā Alberta Einšteina Pasaules zinātnes balva (2016 Albert Einstein World Award of Science) piešķirta E. Vitenam, kura veiktie pētījumi ietekmē fundamentālu izpratni par fizikālo mijiedarbību. Tie aptver divas kontrastējošas disciplīnas – matemātiku un fiziku – un paver jaunus pētījumu virzienus, kas pārsniedz zinātņu disciplīnu robežas.

«Tas, ar ko nodarbojos, ir manu kolēģu un līdzgaitnieku izpratnes, ieguldījuma un atbalsta rezultāts. Manu aizrautību ar zinātni un matemātiku sekmē iespēja līdzdarboties nozares profesionāļiem — tas ir mans sapņu piepildījums,» balvu saņemot, sacīja E. Vitens.

2016. gada Hose Vaskonselosa Pasaules izglītības balva (2016 José Vasconcelos World Award of Education) tika pasniegta K. Ekmanam, kurš ir dizaina fabrikas koncepta radītājs. Viņš ceremonijā pauda pārliecību, ka panākumus var sasniegt, tikai izejot no sava komforta zonas, kaut «mūs parasti brīdina izvairīties no riskiem», tomēr, «lai kāds būtu sapnis saistībā ar izglītību, ir jādara viss iespējamais tā īstenošanā.»

WCC balvu pasniegšanas ceremonijā tika godināti arī deviņi RTU mācībspēki – zinātnes un kopējās izaugsmes veicinātāji. WCC balvu laureātus sveica RTU mākslinieciskie kolektīvi – kori «Gaudeamus», «Delta», «Vivere» un studentu pūtēju orķestris «SPO».

WCC balvas par cilvēcei nozīmīgiem sasniegumiem kultūrā, izglītībā un zinātnē piešķir kopš 1984. gada, ceremonijas norisei ik reizi izraugoties citu vietu. Iepriekš balvu pasniegšana notikusi Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, Šveices Federālajā tehnoloģiju institūtā Cīrihē, Austrālijas Nacionālajā universitātē, Oksfordas Universitātē, Prinstonas Universitātē u.c.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu