Privatizācijas aģentūra: Noteiktajā termiņā un konkrētajā tirgus situācijā «Citadele» pārdota par labāko iespējamo cenu (23)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Komisijas (EK) noteiktajā termiņā un konkrētajā tirgus situācijā banka «Citadele» tika pārdota par labāko iespējamo cenu, norāda Privatizācijas aģentūra (PA), reaģējot uz Valsts kontroles secinājumiem par bankas pārdošanu.

Valsts kontroles ziņojumā uzsvērts, ka EK noteiktais valsts atbalsta izbeigšanas termiņš būtiski ietekmēja bankas pārdošanas cenu, kas noteica nepieciešamību banku pārdot nelabvēlīgā tirgus situācijā. PA nepiekrīt Valsts kontroles pieņēmumam, ka bankas pirmā pārdošanas mēģinājuma turpināšana, iespējams, būtu nodrošinājusi lielākus ieņēmumus. Saņemto piedāvājumu izvērtējums apliecina, ka ieņēmumi būtu bijuši mazāki, nekā atliekot bankas pārdošanas procesu. Līdz ar to PA uzskata, ka banka pārdota par cenu, kas atbilst konkrētai tirgus situācijai, valsts atbalsta izbeigšanas nosacījumiem un valdības apstiprinātiem pārdošanas mērķiem.

PA vērš uzmanību, ka bankas pārdošanas process notika nelabvēlīgas tirgus situācijas apstākļos, kad pirmā pārdošanas mēģinājuma laikā negatīvu ietekmi atstāja «Latvijas Krājbankas» maksātnespēja, bet vēlāk ģeopolitiskie apstākļi un ieilgusī krīze finanšu tirgos.

Valsts kontroles ziņojumā izteikts pieņēmums, ka, iespējams, turpinot bankas «Citadele» pirmo pārdošanas mēģinājumu, būtu sasniegts labāks rezultāts. PA uzskata, ka šādam pieņēmumam nav pamatojuma, jo pēc nesaistošo piedāvājumu saņemšanas tika konstatēts, ka vairāki pretendenti izlēma neturpināt līdzdalību negatīvu ārējo faktoru dēļ. No atlikušajiem diviem pretendentiem tas, kas izteica labāko piedāvājumu, nesāka bankas padziļinātu izpēti un 2013.gadā bankrotēja. Atlikušā pretendenta nesaistošais piedāvājums ietvēra zemāku summu, nekā bankas akcijas vēlāk tika pārdotas. «Ņemot vērā, ka pretendentu starpā nebija paredzama konkurence, bija skaidrs, ka piedāvājums cenas izteiksmē būtiski neuzlabosies, līdz ar to nebija lietderīgi turpināt pārdošanas procesu un tika pieņemts lēmums pārdošanu atlikt,» paziņojumā medijiem informē PA.

PA nevar piekrist, ka Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) līdzdalības nosacījumi netika ņemti vērā bankas akciju pārdošanas procesa gaitā un to ietekme tika analizēta tikai noslēguma posmā. Līdzdalības nosacījumi bija zināmi, bet precīza ERAB rīcība būtu skaidra tikai tad, kad būtu zināms konkrēts bankas pircējs un darījuma cena. Katrā no pārdošanas posmiem potenciālajiem bankas pircējiem bija arī jānorāda turpmākā vēlamā ERAB līdzdalība bankā. Līdz ar to iespējamie scenāriji tika analizēti, skaidro PA. Aģentūras speciālistu ieskatā nav pamatots Valsts kontroles apgalvojums, ka bankas pārdošana konkrētam pircējam bija atkarīga tikai no ERAB pozīcijas. Pircēja izvēli noteica iepriekš valdības apstiprinātie mērķi un vērtēšanas kritēriji. PA uzsver, ka bankas pārdošanas procesā valsts finanšu situācija bija stabila un, pat ja ERAB nolemtu izbeigt līdzdalību restrukturizācijas procesā, darījumu būtu iespējams noslēgt un veikt norēķinus ar ERAB, vienlaikus pārdodot no ERAB atpirktās «Citadeles» akcijas investoram.

Pretēji Valsts kontroles apgalvotajam, ka augstākā cena bija vienīgais pārdošanas mērķis, PA uzsver, ka valdība bija noteikusi astoņus bankas «Citadele» pārdošanas mērķus.

Komentējot Valsts kontroles pieņēmumus, ka bankas «Citadele» akcijas tika pārdotas zem to tirgus vērtības, PA uzskata, ka Valsts kontroles ekspertu veiktais bankas «Citadele» tirgus vērtības aprēķins ir teorētisks pieņēmums, jo eksperti nav veikuši bankas padziļinātu izpēti un nav piedalījušies pārdošanas procesā. PA informēja Valsts kontroli, ka bankas akciju pārdošanas cena bija atbilstoša konsultantu norādītajiem indikatīvajiem vērtības diapazoniem un faktiskajai ģeopolitiskajai situācijai 2014.gadā. PA un pārdošanas konsultanta «Societe Generale» apkopotā tirgus situācijas informācija liecināja, ka vidējais salīdzināmu darījumu vērtības koeficients bija pat zemāks (cena pret pašu kapitālu) nekā bankas «Citadele» pārdošanas darījumā 0,62. Līdz ar to «Citadeles» akcijas tika pārdotas par augstāku cenu nekā līdzīgos darījumos. PA uzsver, ka bankas «Citadele» akciju pārdošanas rezultātā pēc subordinētā aizdevuma atmaksas 2017.gadā valsts būs atguvusi vairāk, nekā tika ieguldīts bankā «Citadele».

PA atzīmē, ka akciju pirkšanas pretendentu iesniegtie piedāvājumi tika vērtēti pēc atbilstības četrām kritēriju grupām - cena, darījuma nosacījumi, investora kvalitāte un bankas attīstības redzējums. Minētie kritēriji izvirzīti atbildoši valdības apstiprinātajiem akciju pārdošanas mērķiem, lai akciju pārdošanas darījums nodrošinātu turpmāku finanšu sistēmas stabilitāti, dažādotu banku nozares finansējuma avotus un nodrošinātu bankas attīstībai labākos nosacījumus.

Kā norāda PA, Valsts kontroles ziņojumā nepareizi minēts, ka «Parex bankas» restrukturizācijas pārvaldības process kopumā izmaksājis 6,5 miljonus eiro. PA iepriekš bija sniegusi valdībai informāciju attiecībā uz indikatīvām izmaksu aplēsēm, bet faktiskās izmaksas ir 5,5 miljoni eiro. Līdz ar to procesa izmaksas bija mazākas, nekā sākotnēji indikatīvi bija paredzēts.

PA uzskaitījusi ieguldījumus «Parex bankas» restrukturizācijas procesā atbilstoši valsts atbalsta uzskaites principiem (valsts atbalsta atlikumi gada beigās), un tie atbilst EK noteiktajiem valsts atbalsta nosacījumiem. Ieguldījumu aprēķins saskaņots ar Valsts kasi un nosūtīts EK. Līdz 2015.gada 31.decembrim valsts atbalsts sarucis par 980,85 miljoniem eiro (kopā bankai «Citadele» un «Revertai»). 2015.gada nogalē valsts atbalsta atlikums bija 753,02 miljoni eiro - bankā «Citadele» 34,72 miljoni eiro kā subordinētais kapitāls un «Revertā» - 718,3 miljoni eiro (424,6 miljoni eiro obligācijas un 293,64 miljoni eiro ieguldījums pamatkapitālā). Līdz 2015.gada beigām no «Citadeles» un «Revertas» procentos un citos maksājumos valsts papildus saņēmusi 309,09 miljonus eiro.

PA uzsver, ka «Parex bankas» restrukturizācijas process vēl nav noslēdzies. Banka «Citadele» līdz 2017.gada beigām atmaksās subordinēto aizdevumu 34,72 miljonus eiro un papildus veiks procentu maksājumus. Savukārt «Reverta» šogad deviņos mēnešos valstij atmaksājusi 42,73 miljonus eiro. EK apstiprinātais «Parex bankas» restrukturizācijas plāns paredz, ka «Revertas» darbība tiek izbeigta 2017.gada beigās.

PA atzīmē, ka viens no būtiskiem bankas «Citadele» pārdošanas procesu negatīvi ietekmējušiem faktoriem bija konfidenciālas informācijas publiskošana un nonākšana pretendentu rīcībā. Procesa gaitā PA vairākas reizes vērsās Drošības policijā ar lūgumu izmeklēt ierobežotas informācijas publicēšanu.

Kā ziņots, valstij piederošos 75% plus vienu bankas «Citadele» akciju iegādājās starptautiska investoru grupa, ko pārstāv investīciju kompānija «Ripplewood Advisors LLC». Otrs bankas akcionārs ir ERAB, kuras īpašumā ir 25% mīnus viena akcija.

«Citadeles» pārdošanas darījums tika kritizēts pārlieku zemās darījuma cenas dēļ. «Ripplewood» un starptautisko investoru grupa valstij samaksāja 74,7 miljonus eiro.

EK bija noteikusi, ka b

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu