Foto: Godina izcilo Jāni Kubili (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Publicitātes foto

Apgāds «Jumava»  laidis klajā Lias Guļevskas un Lilijas Dzenes grāmatu par leģendāro Nacionālā teātra aktieri Jāni Kubili «Kad gadiem es pāri skatos». Grāmatas atvēršanas svētkos kultūras cilvēki godināja izcilo aktieri.

Aktieris Jānis Kubilis ir dzimis 1923. gadā Neretā. Mācījies Neretas skolā, vēlāk Smiltenes piensaimniecības skolā. Pēc kara atgriezies Neretā, no kurienes devies uz Rīgu mācīties. Pēc paša vārdiem, plānojis stāties Konservatorijā, tomēr spožā Žaņa Katlapa spēle teātra izrādē «Pazudušais dēls» mainījusi viņa domas, un Kubilis nolēmis iestāties Drāmas teātra studijā, kur arī uzņemts. Mācījies Veras Baļunas vadītajā kursā, Jānis Kubilis 1948. gadā beidzis Drāmas teātra studiju un turpmākos gandrīz 50 gadus strādājis Nacionālajā teātrī, kopumā nospēlējot ap 140 lomu. 1994. gadā Jānis Kubilis no teātra aizgāja.

Jāņa Kubiļa aktierdarbs ticis novērtēts ar savulaik nozīmīgiem PSR apbalvojumiem. Savukārt 2002. gadā aktieris ticis apbalvots ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, bet 2005. gadā saņēmis Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

Grāmatu saturiski veido divas daļas: pirmās daļas autore ir Lia Guļevska, un tajā stāstīts par Jāņa Kubiļa bērnību, skolas gadiem un jaunību. Autore iepazīstina ar aktiera gaitām no «iesācēja» līdz skatītāju visiemīļotākajam aktierim. No skatuves premjera līdz aiziešanai no teātra. Savukārt otro grāmatas daļu veido aktiera dzīvesbiedres teātra kritiķes Lilijas Dzenes rakstītais, kas iepriekš ticis publicēts grāmatā «Jāņa Kubiļa atbildes» (izdevis apgāds «Liesma» 1984. gadā).

Grāmatā «Kad gadiem es pāri skatos» apkopoti vairāku cienījamā aktiera laikabiedru – kolēģu viedokļi un atzinumi. «Kā šodien atceros, kā visi skrēja uz «Trešo vārdu»! Tas jau bija īsts grāvējs! Toreiz vēl nezināju, ka vēlāk kļūsim tuvu pazīstami. Atmodas laikā arī abi bijām blakus. Tādu cilvēku kā viņš ir maz,» atceras maestro Raimons Pauls. Savukārt populārais Nacionālā teātra aktieris Uldis Dumpis Jāni Kubili raksturo: «Ļoti talantīgs, ar dabas dotu humora sajūtu, pie tam ― nekad nepāršauj pār strīpu. Man ļoti patika būt ar Kubili kopā uz skatuves, tā man bija liela skola.»

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu