Kā cīnīties ar sterotipiem sabiedrībā: vai sievietes vieta ir tikai virtuvē? (20)

Sagatavoja: Liene Skulme
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: pexels.com

Kādēļ reti raksta par to, kā karjerā veicas vīrietim? Tieši tādēļ, ka vīrietim karjera ir, ja tā drīkstētu teikt, ne tikai obligāta, bet dažkārt pat vienīgais pašapliecināšanās mērķis. Savukārt mēs, sievietes, drīkstam (it kā) izvēlēties: mīlestība, bērni, ģimene vai karjera. Protams, to visu var mēģināt apvienot. Ja nu izdodas?

Pats svarīgākais ir ticēt saviem spēkiem un nepievērst uzmanību šovinistiskiem spriedelējumiem par sievietes nespēju izveidot pienācīgu karjeru. Pats par sevi saprotams, lai to izdarītu, proti, izveidot galvu reibinošu karjeru, tev nāksies atteikties no aizspriedumiem jeb stereotipiem, kas vēl joprojām sabiedrībā eksistē. Uzzini, ko par to domā " Cosmo"!

Pirmais stereotips: sievietes ir dumjākas par vīriešiem

Grāmata
Grāmata Foto: pixabay.com

Nez, ko par to sacītu vīrieši, bet tas nav tiesa. Atbilde ir pavisam vienkārša - sievietes un vīrieša prāts atšķiras, un ne tāpēc, ka kāds tā vienkārši apgalvo, bet tā dabā ir iekārtots - neatkarīgi no mums. Sievietes domāšana ir konkrētāka un tēlaināka. Viņas apzināti izmanto induktīvo metodi: ikvienā dzīves situācijā vadās pēc privātās pieredzes, savukārt, vīriešiem ir tieši pretēji - viņi iegūtās pasaules gudrības izmanto privātajām vajadzībām. Vismaz tā ir izpētījusi un apgalvo rakstniece Diāna Maškova, sniedzot atklāsmes par šo tēmu žurnālam “ Cosmo”. Kā uzskati tu?

Pastāv uzskats, ka sievietēm ir vairāk par vīriešiem attīstīts emocionālais intelekts, un, kontaktējoties ar sarunu biedru, tieši dāmas izsmalcinātāk otru izjūt un reaģē uz situāciju, kā arī vairāk tai spēj pielāgoties. Tās ir tieši tās īpašības, kas palīdz “nogludināt”  attiecības un vadīt cilvēkus, neizdarot uz viņiem pārāk lielu spiedienu.

Pierādot sievietes nepietiekamo intelektuālo līmeni, vīrieši bieži vien piemin to, ka slavenu zinātnieku, rakstnieku un politiķu vidū vienmēr ir bijis vairāk vīriešu. Mīļās dāmas, nepievērsiet šāda veida muļķībām pārāk lielu vērību! Tik tiešām, vēl pirms salīdzinoši neilga laika sievietes reti guva redzamus panākumus, bet tikai viena iemesla dēļ - sabiedrības struktūra, kuru radījuši vīrieši, sievietei nav to ļāvuši. Tikai mājas, bērni, saimniecība: visi pārējie pienākumi līdz šim ir skaitījušies sievietes būtībai neatbilstoši.

Otrais stereotips: sievietei nav jāstrādā

Atpūta
Atpūta Foto: pixabay

Vēl joprojām bieži vien tiek uzskatīts, ka sieviete-vadītāja ir īstas šausmas! Vājais dzimums it kā esot atkarīgs no personīgā emocionālā un veselības stāvokļa vairāk, nekā stiprais dzimums, tāpēc sievietēm biežāk ir liegts vadīt “cilvēkus ar veselo saprātu”, un, izrādās, sievietes vadības stils esot veidots, ņemot vērā tikai cilvēciskās simpātijas vai antipātijas. “Nestrīdēšos,” uzskata rakstniece, “jo gadās arī tādi eksemplāri: gan sieviešu, gan vīriešu vidū.”

Rakstniece domā, ka no kompetentām un gudrām vadošo profesiju pārstāvēm baidās kā sievietes, tā vīrieši. Sievietes daudz skaužot, kā viņa uzskata, bet vīrieši baidoties no konkurences: “Tad, kad biznesa vidē nostiprināsies doma par to, ka galvenais darbā ir efektivitāte un rezultāts, neviens nepievērsīs uzmanību tam, kādam dzimumam vadītājs pieder.”

“Tieši pretēji, daudzās darba sfērās tieši sievietēm-vadītājām dos priekšroku, jo sievietes ir uzmanīgākas pret detaļām, pieņem pārdomātākus lēmumus un prot vadīt cilvēkus, izmantojot “humānā menedžmenta” stratēģiju.

Trešais stereotips: karjera un ģimene ir nesavienojamas lietas

Ģimene
Ģimene Foto: pixabay

Kopumā ņemot, brīvas sievietes dzīve ļoti atgādina jebkura - ģimenes vai ne ģimenes - vīrieša dzīvi, un tāpēc, neapšaubāmi, dod daudz priekšrocību: sieviete “ nav piesieta” mājai, nevelta laiku bērnu audzināšanai un citu ģimenisku jautājumu risināšanai. Visu savu laiku var pilnībā veltīt darbam.

Taču tas nenozīmē, ka sieviete, kurai ir vīrs un bērni, nespēj apvienot ģimeni ar karjeru. Jā, ir vajadzīgi lielāki fiziskie un emocionālie resursi, nekā tad, ja nodarbojas ar kaut ko vienu. Tiek patērēts vairāk spēka, kaut gan tas viss ir tieši labi, ja runājam par darbu. Pirmkārt, bērni, redzot binesā veiksmīgu mammu, ciena viņu ne mazāk kā tēvu. Otrkārt, sieviete, kura neapstājas attīstībā, nekļūst garlaicīga vīram. Treškārt, ģimenē nav šo negatīvo, muļķīgo strīdu par to, kurš pelna, kurš ko tērē, un, “ja vīrietis maksā, viņš drīkst darīt tā, kā viņam ienāk prātā”. Attiecības kļūst partneriskas un padara tās komfortablākas.

Sievietes visā pasaulē ieņem aizvien augstākus amatus un statusu sabiedrībā. Atbildība, kas piemīt vājajam dzimumam, pienācīgi palīdz tikt galā ar visiem uzliktajiem pienākumiem. Kā uzskata rakstniece Maškova: “Man tāpēc nav šaubu, ka sievietes karjera drīzumā kļūs ne mazāk nozīmīga kā vīriešu.”

Vai tam visam piekrīt arī vīrieši, protams, ir cits jautājums. Ko domā par to tu pati?

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu