Latviešu trilleris - «Naida simetrija» (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latviešu literatūrā ir pazīstami vairāki rakstnieku dueti, kas savus darbus rada tandēmā: brāļi Reinis un Matīss Kaudzītes, Andrejs Migla un Valdis Rūmnieks. Čaklākie jaunākās literatūras lasītāji zinās, ka šiem «ilgspēlējošiem» pāriem jāpiepulcina arī žurnālisti Maija Pohodņeva (1973) un Modris Pelsis (1970), kuru sadarbība ilgst jau vairāk nekā piecpadsmit gadu. Oktobra sākumā Apgādā Zvaigzne ABC laists klajā abu jaunākais kopdarbs – romāns «Naida simetrija», kuru žanriski var ierindot trillera kārtā: šis apzīmējums norāda uz romāna sižetu un intrigu, kas, bez šaubām, trillerim ir obligāti, lai izjustu autoru sarūpēto īpašo atmosfēru, taču šajā darbā autori ietvēruši daudz vairāk nekā tikai nervus kutinošu spriedzes sižetu.

Romāna sižets ietiecas tajā dzīves sfērā, kura, jādomā, lasītājam diez vai ir pazīstama «uz savas ādas», kaut arī trilleru cienītāji diezgan bieži ar to sastopas kino. Taču smalki nostrādāts nāves «darbiņš» kaut kur tālu citā zemē vai vispār izdomātā vidē nav tas pats, kas apziņa – cilvēki, kuru profesija ir nogalināt pēc pasūtījuma, var atrasties tev blakus jebkur – lidostā, veikalā, uz ielas...

Romāna galvenais personāžs ir Anna – izcila snaipere un algotne ar traģisku dzīves pieredzi, dzelžainu raksturu un perfektu intelektu, kāds parastos apstākļos izraisītu apbrīnu. Anna nicina jebkādu vājumu, un nu viņai ir jāveic kārtējais uzdevums kopā ar Andri – bijušo policistu, kuram, viņasprāt, nepiemīt aukstasinīgam killeram nepieciešamās īpašības. Tomēr Annai nav izvēles – viņai, kas allaž ir darbojusies vienatnē, ir «piekabināts» pārinieks un ne jau parasts: kad būs paveikts uzdevums, no tandēma dzīvs drīkst palikt tikai viens vai, visticamāk, neviens. Un abi to labi zina.

Abu attiecības veido savstarpēja neuzticēšanās, slēpts naids – bet ko lai dara? Ir jāsadarbojas. Anna nav radusi iztaujāt savu sirdsapziņu, savukārt Andris nemitīgi urda sevi, jo notikumi ir apmetuši kūleni, pēc kura atgriešanās normālā dzīvē nav iespējama. Tomēr pamazām viņu saskarsmē iezogas apjausma, ka līdzās ir nevis ienaidnieks, bet biedrs. Un... varbūt kaut kas vairāk? Uz šo jautājumu lasītājam atbilde jāatrod pašam.

Klātesamības sajūtu notikumos dažbrīd ir uz robežas ar kara hospitāļa operāciju zāles precīzi aprēķināto tiešumu. Sižetā prasmīgi ievītas epizodes no Annas pagātnes, kurās atklājas sāpīgi, aizkustinoši cilvēcības akcenti, bet līdzās tiem – kara šausmas un nežēlība, kas izveidojuši sievietes neparasto raksturu. Izejot šādu dzīves skolu, jebkurā situācijā virsroku ņems izdzīvošanas instinkts... Un līdz šāvienam abiem vēl ir jānodzīvo.

Kaut gan globālā īstenība mūsdienās ikvienu pietuvina situācijām, kurās cilvēcība tiek rupji apšaubīta, romānā «Naida simetrija» lasītājs sastapsies ar negaidīti atkailinātu spriedzi un skarbumu, ieraugot dzīvi no tās puses, kura viņam ir un paliks – cerams – sveša.

Tikšanās ar romāna autoriem M. Pohodņevu un M. Pelsi notiks Kr. Valdemāra ielā 6, Apgāda Zvaigzne ABC prezentāciju zālē, 2. novembrī plkst. 17.30.

Pieejama arī e-grāmata.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu