«Movembris» aicina Latvijas vīriešus rūpēties par savu veselību (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar «Dinamo Rīga» spēli šodien, 1. novembrī «Arēnā Rīga» tiks atklāts Latvijas Urologu asociācijas ierosinātais «Ūsu mēnesis» jeb «Movembris», kura laikā vīrieši tiks aicināti pievērst uzmanību savai veselībai. Aizsākta 2003. gadā Melburnā, Austrālijā un vēlāk kļuvusi populāra daudzviet pasaulē, «Movembra» jeb vīriešu veselības mēneša kampaņa Latvijā šogad notiks jau ceturto reizi - tā ietvaros vīrieši un viņu tuvākie tiek aicināti «atmest kautrību» un regulāri apmeklēt ārstu.

Latvijā 2015. gadā ik dienu no neārstēta prostatas vēža mira kāds vīrietis - kopumā 392 stiprā dzimuma pārstāvji. Pēdējo 10 gadu laikā no prostatas vēža miruši jau gandrīz 4000 vīrieši, tikmēr ik gadu mūsu valstī tiek diagnosticēti vairāk kā 1000 jauni prostatas vēža gadījumi. No neārstēta nieru vēža miruši 113 vīrieši, savukārt no neārstēta urīnpūšļa vēža miruši 158 Latvijas vīrieši. Ik gadu tiek diagnosticēti vairāk kā 400 jauni nieru un urīnpūšļa audzēju saslimšanas gadījumi. Šīs slimības mūsdienās var sekmīgi ārstēt, taču galvenais priekšnoteikums ir savlaicīga diagnostika. Tāpēc kopš 2013. gada Latvijas Urologu asociācija novembrī jeb «Ūsu mēnesī» cenšas pievērst pastiprinātu uzmanību vīriešu veselībai un aicina katru vīrieti, kurš sasniedzis 40 gadu vecumu, regulāri – reizi gadā – doties pie ārsta un veikt PSA (prostatas specifiskā antigēna) analīzes, kas aizņem vien 15 minūtes laika.

«Movembra» kustība ik gadu novembrī notiek visā pasaulē - lai aktualizētu vīriešu prostatas veselības problēmas un ārstēšanas iespējas, vīrieši audzē ūsas mēneša garumā. Rūpīgi koptas, skaistas un kuplas ūsas ir vīrišķības un lepnuma simbols ikvienam vīrietim. Tāpat arī savlaicīga vēršanās pie ārsta simbolizē vīrišķību, un to, ka vīrietim rūp ne vien sava, bet arī savu piederīgo labsajūta. Slimības pirmajās stadijās parasti nav nekādu sūdzību, un arī pašsajūta ir laba. Taču slimības izārstēšanai šis laiks ir kritiski svarīgs. Tāpēc «Ūsu mēnesis» ir kā iedrošinājums un atgādinājums stiprajam dzimumam - ķermenis ir tik stiprs, cik labi jūtas tā īpašnieks. Un regulāra došanās pie ārsta padarīs ikvienu vīrieti par stipru vīru un ģimenes balstu,» uzsver Pēteris Vaganovs, Latvijas Urologu asociācijas prezidents.

Lai prostatas vēzi un arī citas saslimšanas atklātu laikus un ārstēšana būtu veiksmīga, katram vīrietim pat tad, ja nav nekādu sūdzību, nekas nesāp un neapgrūtina dzīvi un pašsajūtu, sasniedzot 40 gadu vecumu obligāti vienu reizi gadā jādodas pie ģimenes ārsta un jāveic visi nozīmētie izmeklējumi, bet īpaši – PSA ( prostatas specifiskā antigēna) asins analīze. Pēc analīžu rezultātu saņemšanas ārsts noteiks, kas un cik bieži darāms tālāk – nepieciešamības gadījumā tūlīt nosūtīs pie urologa tālākai izmeklēšanai un ārstēšanai, vai norādīs, kad nākamo reizi un cik bieži veicami atkārtoti izmeklējumi. Jebkurš vīrietis – ar sūdzībām vai bez, var droši doties pie sava ģimenes ārsta un lūgt nosūtīt uz pārbaudi pie urologa. Tāpat arī par maksu iespējams pierakstīties pie urologa uz konsultāciju jebkurā ambulatorajā medicīnas iestādē.

Šogad «Ūsu mēneša» aicinājumam īstiem vīriešiem doties pie ārsta un, lai pievērstu iespējami plašāku sabiedrības uzmanību, audzēt ūsas visa novembra garumā pievienojušies daudzi Latvijas uzņēmumi un organizācijas, to vidū «Latvijas Bārddzinis», «Lumberjack», «BangBang Shop», Latvijas Armvrestlinga Federācija. Sadarbībā ar viņiem visu mēnesi notiks dažādi pasākumi visā Latvijā.

«Movember“ atklāšanas spēlē būs iespēja apmeklēt profesionālu bārddziņu studiju «Lumberjack“, kur ikviens vīrietis varēs iegūt nevainojamu griezumu un jaunu veidolu savām ūsām un bārdai. Kā arī spēles starplaikos, piedaloties dažādās aktivitātēs, varēs iegūt balvas – dāvanu kartes pie vieniem no labākajiem bārddziņiem Latvijā «Lumberjack“. Visi apmeklētāji varēs piedalīties arī viktorīnā par «Movembri“, kā arī būs iespēja nofotografēties pie «Ūsu mēneša“ fotosienas, kur pēc tam, ievietojot bildi sociālajos tīklos ar mirkļbirku #movembris, varēs aicināt arī citus piedalīties «Movembra“ aktivitātēs.

25. novembrī kafejnīcā «Vest» notiks «Bang Bang Shop» organizēts - roku laušanās sacensības, dambretes turnīrs, kā arī tiks noteikts kuplāko «Movember» ūsu īpašnieks Latvijā.

29. novembrī no plkst. 10.00 līdz 17.00 notiks konsultācija pie urologa Ventspils poliklīnikā, Raiņa ielā 6, 220. kabinetā. Pieteikties var zvanot uz tālruni: 26684565. Pirms tam ir nepieciešams veikt ģimenes ārsta nozīmētās pārbaudes prostatas veselības noteikšanai (prostatas specifiskā antigēna (PSA) analīzes), lai konsultācija būtu pēc iespējas veiksmīgāka.

30. novembrī «Arēnā Rīga» notiks «Movembra» «Dinamo Rīga» noslēdzošā spēle kopā ar Latvijas Urologu asociācijas prezidentu Pēteri Vaganovu. Vīriešiem, kuri mēneša garumā audzēja ūsas, būs iespējams iegūt dažādas balvas, kā arī garāko ūsu īpašnieki varēs bez maksas apmeklēt profesionālus bārddziņus un iegūt griezumu mēneša garumā audzētajām ūsām un bārdai. Savukārt visiem spēcīgajiem Latvijas vīriem būs iespēja sevi pārbaudīt roku laušanās čempionātā kopā ar Latvijas Armvrestlinga Federāciju.

Foto: Publicitātes foto

Sadarbībā ar «Film Angels Production» kampaņas atbalstam izveidots video, kurā Latvijā zināmas personības - pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs, ziņu moderators Haralds Burkovskis, politiķis Mārtiņš Bondars un citi - atgādina Latvijas vīriešiem, cik svarīgi ir rūpēties par savu veselību, kā arī aicina viņus doties pie ārsta uz pārbaudēm. Paldies informatīvajiem kampaņas atbalstītājiem - Best4Sport, TVPlay, TvNet, Sporta Centrs par video publicēšanu un kampaņas «Movember» atbalstīšanu!

acebook

«Movembra» ideja ir dzimusi 2003. gadā Melburnā, Austrālijā, kad divi draugi, apspriežot aktuālākās modes tendences, nolēma atsākt ūsu audzēšanas praksi un darīt to tieši novembrī. Par godu šai aktivitātei draugi mēnesi pārsauca par «Movembri» - Mo angļu valodā ir saīsinājums no vārda «moustache» jeb ūsas. Iedvesmojoties no drauga mātes, kura vāca ziedojumus krūts vēža ārstēšanai, viņi nolēma kampaņu veltīt vīriešu veselībai un prostatas vēzim. Tāpat tika izstrādāti noteikumi un «Movembra» vadlīnijas, kas joprojām ir spēkā šodien. Abi draugi izsūtīja e-pastu ar nosaukumu «Vai esi pietiekami vīrišķīgs, lai būtu mans vīrietis?» un 2003. gadā šo izaicinājumu pieņēma 30 vīrieši, bet desmit gadus vēlāk – 2013. gadā jau 4 miljoni ūsu audzētāji pievērsuši sabiedrības uzmanību vīriešu veselības jautājumiem.

Foto: Publicitātes foto

Daudzi augsta līmeņa sportisti, slavenības un amatpersonas visā pasaulē atbalstījušas «Movembra» aktivitātes. 2009. gadā F1 pasaules čempions Džensons Batons (JensonButton) savu atbalstu «Movembrim» pauda, izrādot savas blondās ūsas AbūDabī Grand Prix laikā, bet 2011. gada «Movembra» vēstnieki bija slavenā grupa «Foster thePeople», amerikāņu kino režisors Morgans Spurloks (MorgnaSpurlock), reperis Snūpdogs (SnoopDogg) un citas zvaigznes. «Movembri» atbalsta arī video spēļu ražotāji, tā piemēram video spēlē «FootballManager 2015» novembrī visi spēlētāji audzē ūsas, bet spēlē «FIFA 14 UltimateTeam» notiek īpaša «Movembra kausa» izcīņa.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu