Melānijas Vanagas novembris Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Pešiks

15. novembrī plkst. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē tiks demonstrēta režisora Viestura Kairiša spēlfilma «Melānijas hronika» (2016). Tā uzņemta pēc rakstnieces Melānijas Vanagas (1905–1997) atmiņu romāna «Veļupes krastā» motīviem. Biļetes nopērkamas «Biļešu Paradīzes» kasēs un pirms seansa bibliotēkā.

Ievadot filmu, notiks diskusija, kurā piedalīsies režisors V. Kairišs, LNB direktors Andris Vilks, rakstnieks Roalds Dobrovenskis (tulkojies krievu valodā romānu «Veļupes krastā»), kā arī Toms Kreicbergs – grāmatas «Lopu ekspresis» autors.

Vienlaikus 15. novembrī plkst. 17.00 LNB (M stāvā) tiks atklāta izstāde (apskatāma līdz 8. decembrim), kas veltīta M. Vanagas dzīves posma atspoguļojumam pēc atgriešanās dzimtenē no izsūtījuma Sibīrijā. Izstāde metaforiskā veidā akcentēs piecus būtiskus M. Vanagas dzīves elementus – darbu, cilvēkus, dabu, filozofiju un dzimtu (radu rulli).

Izstāde tapusi, pateicoties filmu studijas «Mistrus Media» sadarbībai ar LNB, Melānijas Vanagas muzeju un M. Vanagas radiniekiem.

Viestura Kairiša spēlfilmas «Melānijas hronika» pamatā ir izsūtījumu Sibīrijā izdzīvojušas latviešu sievietes, rakstnieces Melānijas Vanagas dzīvesstāsts. Tas ir patiess vēstījums par cilvēcības brīnumu, gara plašumu un ciešanu pilnajiem cilvēku likteņiem lielākajā Latvijas nācijas traģēdijā. Spēlfilmu caurvij aizkustinošs vēstījums par deportētajām latviešu sievietēm, kurām bija jāizcieš, jāizdzīvo un jāpārdzīvo dzīve Sibīrijā, lai vēlāk atgrieztos un dzīvotu Latvijā.

Filma «Melānijas hronika» ir Latvijas, Somijas un Čehijas kopprodukcija, kuras veidošanā iesaistījās vairāk nekā 200 kino nozares profesionāļi no Latvijas, Austrijas, Vācijas, Somijas, Lietuvas, Krievijas, Lielbritānijas. Tās uzņemšana tika sākta 2013. gada janvārī un pabeigta 2015. gada janvārī. Galveno lomu filmā atveido viena no labākajām mūsdienu Eiropas aktrisēm Sabīne Timoteo, kura 2015. gadā tika atzīta par labāko šveiciešu aktrisi. Tāpat filmā lomās redzami arī zināmi latviešu aktieri Guna Zariņa, Maija Doveika, Baiba Broka, Lilita Ozoliņa, Ivars Krasts un Ģirts Krūmiņš. Savukārt spēlfilmas masu skatos piedalījušies vairāk nekā 300 Latvijas iedzīvotāji. Filma tika uzņemta Rīgā, Bikstos, Pasienē, Rēzeknē, Karēlijā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu