Turcijas pučistus sāks tiesāt 2017.gada sākumā (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Par saistību ar 15.jūlija neveiksmīgo apvērsuma mēģinājumu Turcijā aizdomās turēto tiesāšana sāksies nākamā gada sākumā, paziņojis Ankaras galvenais prokurors Haruns Kodalaks.

«Neatklājot precīzu datumu, mēs sagaidām, ka pirmie tiesas procesi sāksies 2017.gada sākumā,» norādīja Hodalaks.

«Šī gada pēdējā mēnesī var tikt sākts tiesas process vai procesi, bet 2017.gadā mēs plānojam sākt tiesu sēriju,» viņš piebilda.

Gaidāms, ka par dalību pučā aizdomās turēto tiesāšana būs nozīmīgākais tiesu process mūsdienu Turcijas vēsturē.

Turcijas amatpersonas pēdējās dienās pavēstījušas, ka divi civiliedzīvotāji - teoloģijas lektors Adils Eksizs un uzņēmējs Kemals Batmazs - organizējuši apvērsuma mēģinājumu no Akindži gaisa spēku bāzes Ankarā.

Prokuratūra norāda, ka abi šie cilvēki atradušies ASV, atgriežoties Turcijā tikai divas dienas pirms puča mēģinājuma. Batmazs atrodas cietumā netālu no Ankaras, bet Eksizs šobrīd bēguļo. Lai arī pēc apvērsuma mēģinājuma viņš tika aizturēts, vēlāk viņu atbrīvoja.

Kodalaks norādījis, ka video pierāda Batmaza atrašanos bāzē apvērsuma naktī. Pats aizturētais noliedzis saistību ar puču.

Turcijas varasiestādes paziņojušas, ka Eksizs atbildējis par koordināciju starp apvērsuma mēģinājumā apsūdzēto islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu un puču atbalstošajām armijas daļām.

Tomēr Batmazs «varētu būt tikpat nozīmīgs kā Eksezs un pat viņa priekšnieks», paziņojis Kodalaks.

Turcijas telekanāls NTV trešdien ziņoja, ka varasiestādes novērsušas 5544 puča dalībnieku plānu izbēgt no cietumiem.

Turcijā par saistību ar Gilenu kopumā aizturēti vairāk nekā 35 000 cilvēku un gandrīz 26 000 atbrīvoti, bet paturēti «tiesu iestāžu kontrolē».

Kopumā kopš 15.jūlijā notikušā neveiksmīgā militārā apvērsuma izmeklēšana veikta pret 82 000 personu.

Pēc apvērsuma mēģinājuma, kura mērķis bija gāzt prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu, varasiestādes izvērsa tik plašas masveida tīrīšanas armijā, tiesās un civildienestā, kādas vēl nav pieredzētas mūsdienu Turcijas vēsturē.

Tās izpelnījušās Rietumu kritiku un izsaukušas bažas par likuma varas ievērošanu Turcijā.

Ankara puča mēģinājumā vaino Gilenu un uzskata, ka Gilena atbalstītāji, gatavojoties apvērsumam, iefiltrējušies visos sabiedrības slāņos un institūcijās, tostarp armijā.

Gilens noliedzis jebkādu saistību ar jūlija vidū notikušo apvērsuma mēģinājumu.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu