Indes uz tava kosmētikas galdiņa. Patiesība par kosmētiku! (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook.com

Kosmētiskie līdzekļi kļuvuši par ikdienas sastāvdaļu – grūti iedomāties dienu bez šampūna, ziepēm, zobu pastas, krēmiem un dekoratīvās kosmētikas.

Ja lasām uz kosmētisko līdzekļu iepakojumiem, gūstam zināšanas par to sastāvu, lielisko iedarbību, izcilo rezultātu pēc nedēļas vai ilgākais – četrām. Krēmu vai lūpu krāsu, kuri satur taukvielas, varam turēt siltumā ilgu laiku, bet tie nebojājas, jo satur dažādus ķīmiskus savienojumus, kas traucē noritēt šiem dabiskajiem procesiem. Tīrot zobus, izmantojam zobu pastu, kura nogalina ne tikai mutē esošos mikrobus, bet arī ietekmē mūsu organismu.

Žurnālā »Ieva» pētīts, cik kosmētiskie līdzekļi ir draudzīgi mums un videi.

Ķīmiskās vielas kosmētiskajos līdzekļos:

  • ASV veiktajā pētījumā tika pārbaudītas dažādas populārākās lūpu krāsas, pētnieki atklāja, ka 61% lūpu krāsu tika atklāts svins. Tas ir paradoksāli, jo veselības aizsardzības apsvērumu dēļ svina izmantošana ir samazināta daudzu sadzīves produktu ražošanā – krāsu, cauruļvadu, flīžu utt. Svins var ietekmēt nieru darbību, reproduktīvo sistēmu, zūd reakcijas ātrums, rodas nespēks pirkstos, plaukstu locītavās un potītēs, notiek pārmaiņas asins sastāvā (anēmija).
  • Lūpu krāsa var saturēt butilhidroksitoluolu (BHT), ko lieto kā pārtikas produktu un kosmētikas konservantu. BHT absorbējas caur ādu, uzkrājas organisma audos, ir kairinošs un kaitīgs. Tas izraisa vēzi dzīvniekiem, iespējams, arī cilvēkiem, veido mākslīgos estrogēnus.
  • Skropstu tuša bieži satur minerāleļļu parafīnu, kas ir naftas blakusprodukts. Parafīns ir galvenā sastāvdaļa arī bērnu eļļās un citos ādas kopšanas līdzekļos. Tāpat kā citas eļļas, arī minerāleļļa nav mitrinoša. Minerāleļļas molekulas ir pārāk lielas, lai iesūktos matos un ādā. Slānis, kas pārklāj ādu, aiztur mitrumu, tas traucē normālam svīšanas procesam, neļaujot ādai atbrīvoties no toksīniem un atkritumvielām un mitruma, aiztur skābekļa iekļūšanu ādā.
  • Vairāku skropstu tušu sastāvā atrasts pat dzīvsudrabs. Nervu sistēma ir ļoti jutīga pret visām dzīvsudraba formām. Pastiprināta uzbudināmība, kautrīgums vai baiļu sajūta, redzes un dzirdes traucējumi, atmiņas problēmas – biežāk novērotās sekas smadzeņu darbības traucējumu dēļ. No dzīvsudraba iedarbības cieš nieres, tā ietekmē embrija attīstību.
  • Acu ēnās un vaigu sārtumos, pūderos tiek lietots talks. Tas palīdz produktiem pielipt pie ādas un noturēties. Kosmētiskais talks var būt kancerogēns, jo var saturēt azbesta šķiedras. Pierādīts, ka talks var veicināt olnīcu vēža attīstīšanos.
  • Parabēni daudzos kosmētikas līdzekļos tiek izmantoti kā kancorigēni. Šīs ķīmiskās vielas izraisa alerģijas un ādas slimības, ziņo «videsvestis.lv».
  • Nagu laka var saturēt flalātus, kas izmēģinājumos ar dzīvniekiem izrādījušies kancerogēni, var ietekmēt hormonu sistēmas darbību, rodot traucējumus reproduktīvajos orgānos un sistēmā.
  • Facebook.com

Visu rakstu varat lasīt žurnāla «Ieva» jaunākajā numurā.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu