Trampa padomnieks rosinājis uzlabot attiecības ar Turciju un izdot Gilenu (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Nozīmīgs jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks rosinājis Vašingtonai uzlabot attiecības ar Ankaru un izdot tai Turcijā neveiksmīgā apvērsuma organizēšanā apsūdzēto islāma sludinātāju Fetullu Gilenu.

Atvaļinātais ģenerālis Maikls Flins, kurš savulaik vadīja ASV Aizsardzības izlūkošanas pārvaldi, Gilenu raksturoja kā «šaubīgu Pensilvānijā dzīvojošu islāmistu mullu», kas esot «Turcijas Osama bin Ladens».

Šie izteikumi ir krasā pretrunā pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas pieejai, kas šo jautājumu vēlas lemt, balstoties uz pierādījumiem.

Flins, kurš ir Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos, savā blogā interneta vietnē «The Hill» rakstīja, ka Gilenam ASV ir plašs labdarības organizāciju un skolu tīkls, kas esot ziedojis naudu Klintonu fondam («Clinton Foundation»).

«Pienācis laiks no jauna pārskatīt Turcijas nozīmi un izvirzīt mūsu prioritātes pareizā perspektīvā,» norādīja Trampa padomnieks.

«Mums jāpielāgo mūsu ārpolitika, lai atzītu Turciju par prioritāti. Mums jāredz pasaule no Turcijas skatpunkta,» piebilda Flins, kuru ASV mediji savulaik minēja kā iespējamu Trampa viceprezidenta amata kandidātu.

Reaģējot uz republikāņu Baltā nama kandidāta uzvaru, Turcijas valdību atbalstošais laikraksts «Sabah» iznāca ar titullapu rotājošu virsrakstu «Tramps uzvarēja, ceļš uz izdošanu ir vaļā».

Cits valdību atbalstošs laikraksts - «Yeni Safak» - rakstīja, ka Turcijas premjerministrs Binali Jildirims pirmajā paziņojumā par ASV prezidenta vēlēšanām aicinājis Vašingtonu izdot Gilenu.

Ankara 15.jūlijā notikušā puča mēģinājumā vaino Gilenu un uzskata, ka Gilena atbalstītāji, gatavojoties apvērsumam, iefiltrējušies visos sabiedrības slāņos un institūcijās, tostarp armijā.

Pēc apvērsuma mēģinājuma, kura mērķis bija gāzt prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu, varasiestādes izvērsa tik plašas masveida tīrīšanas armijā, tiesās un civildienestā, kādas vēl nav pieredzētas mūsdienu Turcijas vēsturē.

Tās izpelnījušās Rietumu kritiku un izsaukušas bažas par likuma varas ievērošanu Turcijā.

Gilens noliedzis jebkādu saistību ar jūlija vidū notikušo apvērsuma mēģinājumu.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu