Skip to footer
Šodienas redaktors:
Helga Justīne Siksne
Iesūti ziņu!

Putraimu un asinsdesas. Mācies gatavot pēc senām receptēm! (74)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Valsts svētku nedēļā nenāk par ļaunu mācīties sen aizmirstas receptes. Putraimu un asinsdesas ir bijušas iecienītas latviešu virtuvē. Rudens bija laiks, kad kāva cūkas un bija visas nepieciešamās sastāvdaļas. Mūsdienās jāiet uz tirgu, kur arī iespējams iegādāties nepieciešamo.

Nepieciešams:

  • 1 kg putraimu
  • 1,5 l cūku asiņu
  • cūku zarnas
  • 500 g cauraugušas cūkgaļas
  • sāls
  • pipari
  • 4 daiviņas ķiploka

Pagatavošana:

Cūkas gaļu sagriež mazos gabaliņos, apcep, putraimus vāra gandrīz mīkstus. Putraimus sajauc ar gaļu un taukiem, kas radušies cepšanas laikā, pieliek sāli un piparus, vēl siltos putraimus sajauc ar asinīm.

Masu pilda zarnās, bet atstājot brīvu vietu, jo vārot putraimi vēl piebriedīs, desas galus nosien.

Desas liek vārīties sālsūdenī, kurā ielikti pipari un lauru lapas, vāra apmēram 15 minūtes. Desas, pirms pasniegšanas, apcep sviestā vai taukos, pasniedz ar brūkleņu ievārījumu.

Putraimdesas gatavo tieši tāpat (var putraimu vietā izmantot grūbas), tikai neliek klāt asinis. Putraimu desas ēd ar ievārījumu vai gaļas buljonu.

Komentāri (74)
Nepalaid garām
Uz augšu