Nacionālais teātris pavasarī ar izrādi viesosies Maskavas Gogoļa centrā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Nacionālais teātris pavasarī plānojis ar viesizrādi doties uz Maskavas Gogoļa centru, šodien centra viesizrādes «Parasts stāsts» preses konferencē teica teātra direktors Ojārs Rubenis.

Viņš norādīja, ka Nacionālais teātris vēl nav izlēmis, kādu iestudējumu vest uz Maskavu, taču tā varētu būt kāda jauna izrāde vai «Raiņa sapņi».

Rubenis sacīja, ka Nacionālais teātris ir pagodināts par iespēju strādāt ar režisoru Kirilu Serebreņņikovu. «Nu jau septiņu gadu garumā ir sadarbība ar Serebreņņikovu. Esmu ļoti laimīgs, ka man un teātrim ir iespēja strādāt kopā ar pasaules klases režisoru,» norādīja Rubenis.

Viņš atzīmēja, ka Serebreņņikovs vada ne tikai Gogoļa centru un strādā Latvijā, bet arī darbojas dažādās citās valstīs. Sadarbībā ar Serebreņņikovu janvārī taps jau ceturtā izrāde, kas būs veidota pēc lietuviešu dramaturga Marjusa Ivaškeviča lugas.

«Sadarbības projekts turpinās, mums tas ir ļoti svarīgi, jo Maskavā šis [Gogoļa] teātris šobrīd ir viens no vispopulārākajiem teātriem, kā arī teātris, kurš veicina jaunu domāšanu. [..] Māja, kuru Serebreņņikovs ir uzbūvējis, patiesībā ir ne tikai teātris, bet arī sociāla vide, kur zināmā mērā saka patiesību par pastāvošo iekārtu,» sacīja Rubenis.

Pēc viņa paustā, teātrim ir ļoti svarīgi, ka Serebreņņikova darbu ir pamanījusi un novērtējusi Latvijas Zinātņu akadēmija, kas rīt, 16.novembrī, viņam pasniegs Cicerona balvu par demokrātijas attīstību Krievijā un sadarbību ar citām valstīm, tostarp Latviju.

Arī režisors augstu vērtē sadarbību ar Nacionālo teātri. «Es neticu valstu sadraudzībai, jo nevis valsts var veidot sadarbību, bet cilvēki. [..] Tā sanācis, ka mūsu draudzība izveidojās pirms vairākiem gadiem, un laba draudzība ir svarīgāka par visu,» norādīja Serebreņņikovs.

Viņš sacīja, ka ir pagodināts saņemt Cicerona balvu, jo nekad nav saņēmis apbalvojumu, kas nav saistīts ar profesiju.

Pētera Avena labdarības fonda «Paaudze», kas sniedz finansiālu atbalstu viesizrādēm, padomes loceklis Aleksandrs Gafins norādīja, ka ir gandarīts, ka šoreiz uz Rīgu ir atvesta interesanta, aktuāla un emocionāla izrāde, kas īpaša ar to, ka režisors ar krievu klasiku mācējis pierādīt tās aktualitāti arī mūsdienu kontekstā.

Jau ziņots, ka Nacionālajā teātrī šodien un rīt viesosies Maskavas Gogoļa centrs ar Ivana Gončarova izrādi «Parasts stāsts» Serebreņņikova režijā.

Izrādē lomās iejutīsies Filips Avdejevs, Aleksejs Agranovičs, Svetlana Bragarņika, Aleksandra Revenko, Olga Naumenko, Andrejs Poļakovs, Marija Seļezņova, Svetlana Mamreševa, Ivans Fominovs, Jevgēnijs Haritonovs. Izrādē skanēs Aleksandra Manockova vokālais cikls «Piecas īsas atklāsmes», bet gaismu mākslinieks būs Igors Kapustins.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu