Prezidents: Mums vajadzīgi līderi, kas spētu iedvesmot sasniegumiem (436)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/Apollo.

Mums ir vajadzīgi līderi, kas spētu iedvesmot sasniegumiem, šovakar Latvijas Republikas 98 gadu jubilejas svinīgajā uzrunā pie Brīvības pieminekļa sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš atzina, ka dažbrīd sabiedrībai netiek pietiekami skaidroti valsts pārvaldē pieņemtie lēmumi, tādējādi rodas augsne neizpratnei, neapmierinātībai un dažādām sazvērestības teorijām, taču mēs nedrīkstam pieļaut, ka Latvijas iedzīvotājus šķeļ pārlieku atšķirīgs labklājības līmenis. «Sociālā nevienlīdzība ir tā netaisnība, kuru solīja nepieļaut Latvijas valsts dibinātāji 1918.gada 18.novembrī. To novērst ir mūsu pienākums,» uzsvēra prezidents.

Atskatoties pagātnē, varam teikt, ka esam sasnieguši daudz, jo šodien baudām iespējas, par kurām, stāvot sadevušies rokās Baltijas ceļā, tikai sapņojām, norādīja prezidents, atzīstot, ka 25 gadi pēc neatkarības atjaunošanas reizēm ir bijuši grūti un nežēlīgi, un tomēr arī ražīgi un attīstoši. «Esam kļuvuši par dalībvalsti pasaules spēcīgākajās un prestižākajās organizācijās. Šodien vairāk nekā jebkad agrāk varam paļauties uz sabiedroto atbalstu, kas Latvijai tik ļoti pietrūka Otrā pasaules kara priekšvakarā,» uzsvēra Vējonis.

Viņš stāstīja, ka ikdienā nereti ir brīži, kad zaudējam ticību Latvijas valsts dibinātāju ideāliem un līdz ar to arī pašai Latvijas valstij. Savu ikdienas rūpju pārņemti, mēs reizēm pazaudējam svarīgākos orientierus, ko savukārt izmanto tie, kuri nevēlas stipru un par sevi pārliecinātu Latviju.

«Pārlieku bieži aizmirstam, cik lieliski, pašaizliedzīgi un patriotiski cilvēki dzīvo mums līdzās. Mūs iedvesmo tie, kas nes Latvijas vārdu pasaulē - ar saviem talantiem, uzņēmumiem, un sasniegumiem. Taču ne mazāk spēka mums dod ļaudis, kas ikdienā godprātīgi dara savu darbu, audzina bērnus un rūpējas par saviem tuvākajiem - bieži neprasot, «kas man par to būs». Ikdienas skrējienā mums reizēm vajag pacelt galvu un palūkoties apkārt, lai saprastu: mums līdzās dzīvo lieliski cilvēki, Latvijas cilvēki, ar kuriem varam būt lepni,» teica Valsts prezidents.

Vējonis aicināja atbalstīt vienam otru, jo postošs negatīvisms ir problēma, kas vispirms jāpārvar ikvienam pašam sevī. Savukārt patriotisms ir katra cilvēka izvēle un atbildība. Viņa ieskatā, sabiedrībai patlaban ir vajadzīga līderība - spēja skaidri nosaukt pastāvošās problēmas, apzināties valsts attīstībai nepieciešamos mērķus un uzņemties atbildību un vadību, lai šos mērķus sasniegtu. Iedvesmojošiem līderiem ir jābūt politikā, pašvaldībās, uzņēmēju un zinātnieku vidū.

Vējonis uzskata, ka Latvijas nākotnes pamats ir radošas pieejas, jauni atklājumi, mūsu ekonomikas konkurētspēja un droša uzņēmējdarbības vide. Uzņēmējiem Latvijā ir jājūtas kā mājās, veicinot labklājību un ražīgu darbu. Vienlaikus valstij kopā ar uzņēmējiem ir jānodrošina, lai ekonomikas izaugsme nestu labumu arī tiem, kuriem klājas visgrūtāk. Tas ir mūsu kopīgais uzdevums, mūsu kopīgā atbildība, šovakar svētku uzrunā sacīja valsts galva.

Prezidents vērsās pie visiem Latvijas iedzīvotājiem un valstspiederīgajiem ārpus mūsu zemes robežām, norādot, ka mūs vieno ticība neatkarīgai Latvijas valstij, apņemšanās ievērot cilvēka tiesības, latviešu valoda un cieņa pret Latvijas unikālās kultūras tradīcijām.

«Mēs varam paveikt ļoti daudz, ja būsim vienoti un saliedēti. Mums ir viens mērķis, tāpēc mums jāspēj sadarboties vienam ar otru. Latvija plauks, ja tās cilvēki būs pieraduši strādāt kopīgi, uzticēties un sniegt palīdzīgu plecu cits citam, uzslavēt un lepoties, nevis apsmiet un noniecināt viens otru. Mēs nedrīkstam zaudēt cilvēcību savās attiecībās. Tas, vai būsim cilvēcīgi un atbildīgi cits pret citu - politiķi pret vēlētājiem, ierēdņi pret iedzīvotājiem, priekšnieki pret saviem darbiniekiem, ir ķīla Latvijas nākotnei,» savā svētku uzrunā tautai norādīja Valsts prezidents.

Kā ziņots, šodien tiek svinēta Latvijas 98 gadu jubileja. Latvijas Republika tika proklamēta 1918.gada 18.novembrī plkst.16 Otrajā pilsētas teātrī, tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī.

Komentāri (436)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu