Foto: Dairas Āboliņas grāmatas «Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas» atvēršanas svētki (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts

Šodien plkst.16 kinoteātrī «Splendid Palace» notika kinokritiķes Dairas Āboliņas grāmatas «Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas» atvēršanas svētki. Grāmatā apkopoti Streiča darbi no filmas «Kapteiņa Enriko pulkstenis» līdz filmai «Rūdolfa mantojums».

Katras grāmatas nodaļu veido vairāki atšķirīgi teksti. Pirmkārt, Āboliņas profesionālais redzējums par katru no filmām, papildināts ar stāsta dramaturģiskās uzbūves shēmu - filmas kardiogrammu. Otrkārt, kinokritiķes sarunas ar Streiču par katras filmas tapšanas procesu un laikmeta fonu, atraktīvām detaļām un filmas turpmāko dzīvi. Tāpat grāmatāietverta faktoloģiskā informācija - filmu anotācijas, uzņemšanas grupu darbinieki, skaidrojošas piezīmes par cilvēkiem, faktiem un parādībām, Streiča biogrāfija un arī ilustratīvais materiāls, kas ietver daudz pirmpublicējumu, tostarp filmu kadru, plakātu, darba momentu un Streiča zīmējumu.

«Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas» ir Āboliņas pirmā grāmata. Tā tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un biedrības «Ekrāns» gādību. Grāmatas tekstu redaktore ir Kristīne Matīsa, ilustratīvā materiāla redaktore - Agnese Zeltiņa, zinātniskā redaktore - Zane Balčus, grāmatas māksliniece - Katrīna Vasiļevska, savukārt filmu kardiogrammu dizainu veidojis Toms Harjo.

Grāmata iznāk redaktores Matīsas vadītajā sērijā «Kino rakstu bibliotēka», kurā kopš 2009.gada izdotas jau piecas grāmatas par Latvijas un pasaules kino, tostarp dokumentālā kino klasiķa Herca Franka memuāri «Uz sliekšņa atskaties un kinozinātnieces» un Ingas Pērkones vadītā autoru kolektīva grāmata «Inscenējumu realitāte». Āboliņasgrāmata ir pirmā, kuru sērijā «Kino rakstu bibliotēka» izdod apgāds «Dienas Grāmata», kam savukārt uzkrāta pieredze kino tematikā, izdodot kinokritiķu Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa veidotās pasaules kino izlases.

Āboliņa ir profesionāla žurnāliste un kinokritiķe ar Latvijas Universitātē un Vissavienības Valsts kinematogrāfijas institūtā iegūtu izglītību un vairāk nekā 20 gadu pieredzi Latvijas un pasaules kinomākslas norisēs, starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI Latvijas nodaļas vadītāja un Eiropas Kino akadēmijas biedre. Viņa publicējas medijos, veido Latvijas Televīzijas raidījumus un reportāžas no starptautiskiem kinofestivāliem, ir strādājusi Latvijas un starptautisku kinofestivālu žūrijās, lasa lekcijas kino studentiem, kā arī ir kinoteātra «Splendid Palace» kuratore un filmu programmu veidotāja. Āboliņa ir arī scenārija autore, redaktore un producente vairākām dokumentālajām filmām un kopā ar režisori Agitu Cāni-Ķīli veido ciklu «Filmas arheoloģija par Latvijas kino vēsturi».

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu