Foto: Atklāts literatūras festivāls «Prozas lasījumi 2016» (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mareks Šteins (Prozas lasījumi)

Vakar, latviešu autoriem lasot topošo romānu fragmentus un jaunos stāstus, tika atklāts divdesmit pirmais festivāls «Prozas lasījumi 2016». Turpmākās piecas festivāla dienas paredzēti divpadsmit pasākumi ar noslēgumu 11. decembra vakarā, apbalvojot uzvarētājus. 

Ikgadējie prozas lasījumi ir atklāti! Festivāla «Atklāšanas vakars» Rīgas mākslas telpā, kur vēl pēdējo nedēļu norisinās grafiti mākslinieka «Kiwie» izstāde, simboliski parādīja, ka literatūra ir ikviena cilvēka ikdienas daļa - smieklīga, skumīga, romantiska, skarba un brīžiem nepieklājīga, tā stāsta par dzīvi – īstu vai iedomātu, un vienmēr ir par mums. Māra Zālīte lasīja fragmentu no romāna «Pieci pirksti» turpinājuma, Ilmārs Šlāpins iepazīstināja ar fragmentu no topošā romāna «Deniņi», kura darbība norisinās Jelgavā 1984. gadā. Māris Bērziņš savā stāstā «Bērnu gabals» risināja bērnu uz vecāku pasaules uztveri, bet Juris Zvirgzdiņš aizkustināja ar mīlestības stāstu «Nāra un princis». Pasākumu, kurā uzstājās vairākkārtēji festivāla autori un laureāti, vadīja Arno Jundze. Jau otro gadu pasākuma apmeklētājiem bija iespēja redzēt fragmentus no filmu studijā «Deviņi» veidotā dokumentālā cikla «Rakstnieks tuvplānā» – Regīna Ezera, Guntis Berelis, Juris Zvirgzdiņš, Nora Ikstena, Inga Ābele, Roalds Dobrovenskis, Ēriks Hānbergs, Zigmunds Skujiņš, Imants Ziedonis, Māra Zālīte par rakstniecību, rakstīšanu, dzīvi un dzīvošanu rakstniecībā.

7. decembrī festivāls piedāvā apmeklēt divus pasākumus. Plkst. 17.30 viesnīcas «Bergs» stikla zālē tikšanās ar somu rakstnieci, romāna «Ūdens atmiņa» autori Emmi Itärantu un tulkotāju Maimu Grīnbergu, bet plkst. 19.00 aicinām uz «Prozas vakariņām» ar autoriem Svenu Kuzminu, Māri Mikulānu, Aneti Konsti, Uldi Rudaku, Sabīni Košeļevu un «Kurzemes prozas lasījumu» uzvarētāju Lindu Skrandu, kas notiks kafejnīcā «Terapija», Bruņinieku ielā 69. Pasākumu vada Henriks Eliass Zēgners.

8. decembra «Stāstu vakarā» būs iespēja dzirdēt Ingu Ābeli, Liliju Berzinsku, Inetu Meimani un «Kurzemes prozas lasījumu» laureāti Lauru Vinogradovu. Pasākumu grāmatu un kultūrpreču mājā «NicePlace Mansards» vadīs Osvalds Zebris.

9. decembrī «Latvijas Rakstnieku savienības» lasījumu cikls «Process» un diskusija «Vai viegli tulkot prozu», kurā ar studentiem LU Humanitāro zinātņu fakultātē sarunāsies tulkotāji no ASV. Vakarā, Laikmetīgās mākslas centrā «KIM?» uz «Baltijas autoru prozas vakaru» aicina autori Inga Žolude, Andra Manfelde, Rein Raud (Igaunija, tulko Maima Grīnberga), Andrei Ivanov (Igaunija, tulko Arvis Kolmanis), Rasa Aškinytė - Degėsienė (Lietuva, tulko Dace Meiere). Pasākumu vadīs Adriāna Roze.

10. decembrī Gaismas pils Bērnu literatūras centrā norisināsies «Stāstu darbnīca bērniem ar Māri Runguli», kurā tiks radīti spoku stāsti. Pēcpusdienā organizētas divas diskusijas – «Vai tu mani dzirdi? Mazās valodas rakstnieku izaicinājumi» - vada Jayde Thomas Will un «Vēstījums nākotnes rakstniekam», ko vadīs Gustavs Strenga (abas diskusijas angļu valodā). Sestdiena noslēgsies ar «Viesautoru prozas vakaru» Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ar autoriem Kjell Westö (Somija, tulko Dace Deniņa), Clare Azzopardi (Malta, tulko Jānis Elsbergs), Jasmin B. Frelih (Slovēnija, tulko Ingmāra Balode), Emmi Itäranta (Somija, tulko Maima Grīnberga). Vairāk par autoriem uzziniet mājaslapā www.prozaslasijumi.lv. Pasākumu vadīs Ivars Šteinbergs.

Festivāla izskaņā 11. decembrī tradicionālās «Prozas brokastis» kafejnīcā «Andalūzijas suns» ar autoriem Janu Egli, Andri Akmentiņu, Ievu Melgalvi, Kristīni Želvi, Kristīni Ulbergu, Dainu Tabūnu. Pasākumu vadīs Toms Treibergs un par muzikālo noformējumu gādās Juris Kulakovs. Šī gada uzvarētājus noskaidrosim un apbalvosim svētdienas vakarā, kur plkst. 18.00 aicinām visus uz festivāla noslēguma pasākumu Ģertrūdes ielas teātrī. Pasākuma idejas autors ir interneta žurnāla «Punctum» radošā komanda, aicinot gan dzejniekus ar pieredzi prozas žanrā, gan debitantus radīt īpašus tekstus «Prozas lasījumiem». Lasījumos piedalīsies Inga Gaile, Sergejs Timofejevs, Anna Auziņa, Inese Zandere, Krišjānis Zeļģis un Ingmāra Balode. Par vakara muzikālo nodrošinājumu rūpēsies grupa «Ezeri». Pasākumu vadīs Guntars Godiņš

Šī gada autorus vērtēs literatūrkritiķe Anda Baklāne, Latvijas Universitātes profesors salīdzināmajā literatūrzinātnē Ojārs Lāms, izdevniecības «Dienas Grāmata» direktore un galvenā redaktore Dace Sparāne – Freimane, literatūras un latviešu valodas skolotāja, literatūrkritiķe Lita Silova. Arī šogad strādās Alternatīvā žūrija un tajā darbosies Baltu filoloģijas bakalaura programmas studentes Liene Ģērmane, Rūta Kalsone, Evita Cirša, Liene Kāposta, Anna Mirčeva.

Festivālā «Prozas lasījumi 2016» balvu fondā šogad veicināšanas balvas sadarbībā ar žurnālu «Domuzīme», kā arī radošie atvaļinājumi rakstnieku rezidencē Splitā (Horvātijā) un Baltijas rakstnieku un tulkotāju centrā Visbijā.

Ieeja visos pasākumos - bez maksas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu