/nginx/o/2018/07/30/11107362t1ha282.jpg)
Ziemassvētku vakars jau rītvakar! Vai jau zini, ko liksi galdā? Esam apkopojuši 10 receptes, kuras iederēsies uz ikviena svētku galda. Lūk!
Piparkūkas
Kur nu bez tām!
Pagatavošanai nepieciešams:
- Sīrups (vai medus) 250g
- Cukurs 200g
- Sviests 200g
- Olas dzeltenums 1 gab
- Milti 550g
- Piparkūku garšvielas 2 ēd. kar.
- Cepamais pulveris 1 tējk.
Pagatavošana:
Sīrupu, cukuru un sviestu uzvāra. Kamēr masa vēl verdoša, tajā ieber piparkūku garšvielas un apmēram trešdaļu miltu un samaisa. Masu nedaudz padzesē, tad pievieno olu, cepamo pulveri un pārējos miltus, samīca viendabīgu masu. Mīklu ieliek ledusskapī uz pāris dienām (mīklu var gatavot arī mēnesi pirms cepšanas).
Pirms piparkūku cepšanas mīklu patur istabas temperatūrā, lai tā kļūtu mīkstāka. Mīklu plāni izrullē un ar formiņām izspiež vēlamo formu vai mīklu sagriež. Cepumus cep 180 grādos gaiši brūnus.
Ja vēlas, piparkūkas var rotāt ar cukura glazūru. To var nopirkt vai gatavot mājās - saputojot olbaltumus ar pūdercukuru, pievienojot uz 1 olas baltumu tējkaroti citronu sulas.
Sīrupu var pagatavot no cukura, sabrūninot to uz pannas, tad pievieno nedaudz karsta ūdens un vāra, kamēr cukurs izkusis.
Sklandrauši, dižrauši, žograuši...
Rudens ir dižraušu cepšanas laiks. Alsungā «Zeiju» saimniece Skaidrīte Nagliņa ir īsta suitu tradīciju kopēja. Piedāvājam viņas sklandu raušu recepti.
Mīklai:
- 500 g rupjo rudzu miltu
- 5 g sāls
- 70 g cūku tauku
- 200 ml auksta ūdens
Kartupeļu pildījumam:
- 500 g vārītu kartupeļu
- 150 g biezpiena
- 200 ml svaiga piena
- 100 g izkausēta sviesta
- 3 olas
- 1 tējkarote sāls
- 1 ēdamkarote ķimeņu
- 1 ēdamkarote kviešu miltu
Burkānu pildījumam:
- 1 kg vārītu burkānu
- 100 g kausēta sviesta
- 200 g saldā krējuma
- 3 olas
- 200 g cukura
Pagatavošana:
No rudzu miltiem, cūku taukiem un ūdens veido viegli veltnējamu mīklu. No mīklas veido vidēja resnuma desiņu, to sagriež 2 centimetrus biezās šķēlēs un katru šķēli izrullē apaļā formā, pēc tam ar pirkstiem uzloka krokotu divu centimetrus augstu maliņu.
Izveidotās formiņas pamatnē pilda kartupeļu pildījumu, pēc tam drusku biezākā kārtā liek burkānu pildījumu.
Cep 200 grādos apmēram 30 minūtes.
Pēc izņemšanas no krāsns pārziež ar svaigu krējumu un uzkaisa nedaudz cukura.
Rupjmaizes kārtojums
Svinam svētkus! Rupjmaizes kārtojums.
Nepieciešams:
- 400g nobriedušas rudzu maizes
- 300 ml saldā krējuma
- 4 ēdamkarotes cukura
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura
- 1 tējkarote kanēļa
- 300 ml dzērveņu ievārījuma
Pagatavošana:
Maizi sadrupina smalki. Ja tā ir ļoti cieta, to sarīvē. Var izmantot arī gatavu rudzu maizes rīvmaizi.
Sadrupināto maizi sajauc ar kanēli.
Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru.
Kārtām liek rupjmaizi, ievārījumu un putukrējumu. Rotā ar putukrējumu.
Vislabāk kārtojumu sagatavot iepriekšējā vakarā, lai garšas sadraudzējas.
Izcili pīrādziņi
Izcili pīrādziņi no skābā krējuma mīklas.
Nepieciešams:
- 200g skāba krājuma
- 2 olas + 1 apsmērēšanai
- 3 ēdamkarotes eļļas
- šķipsniņa sāls
- 1 ēdamkarote cukura
- 450g miltu
- 50g svaiga rauga
Pagatavošana:
Raugu sadrupina, sajauc ar cukuru, pielej nedaudz silta ūdens, atdzīvina. Skābajā krējumā iejauc sāli, olas, eļļu, sakuļ, piejauc miltus un atdzīvināto raugu. Samīca stingru mīklu, liek traukā apsedz ar pārtikas plēvi, liek ledusskapī uz stundu.
No mīklas veido pīrāgus, pilda ar gaļas, biezpiena, ievārījuma, augļu pildījumu pēc vēlmes. Pīrādziņus pārsmērē ar sakultu olu, cep 220 grādos gaiši brūnus.
Rosols
Rosols. Nezūdoša vērtība!
Nepieciešams:
- 300g vārītas liellopu gaļas
- 1 vārīta cūkas mēle
- 400 g «Brokastu majonēzes»
- 400 ml skābā krējuma
- 1 tējk. krievu sinepju
- 200 g marinētu gurķu
- 200 g svaiga gurķa
- 200 g iztīrītu skābu ābolu
- 6 olas, vārītas
- 500 g nomizotu kartupeļu, vārīti
- sāls pēc garšas
- malti pipari
Pagatavošana:
Gaļu un mērci vāra, pievienojot garšvielas un sāli, atdzesē un sagriež gabaliņos.
Visas sastāvdaļas sagriež nelielos gabaliņos.
No krējuma un majonēzes gatavo mērci, pieliekot sinepes, maltus piparus un nedaudz sāls.
Sajauc visas sastāvdaļas kopā, samaisa ar krējuma mērci.
Sautēti kāposti
Sautēti kāposti.
Nepieciešams:
- 1 kg svaigu kāpostu
- 3 burkāni
- 200 g cauraugušas gaļas
- 2 skābi āboli
- 1 citrona sula
- 2 sīpoli
- sāls
- pipari
- 2 - 3 ēdamkarotes cukura
- ēdamkarote ķimeņu
- 2 ēdamkarotes tomātu pastas
- skābais krējums
Pagatavošana:
Cauraugušo gaļu sagriež gabaliņos, apcep uz pannas, pieliek sagrieztus sīpolus, turpina cept. Burkānus sarīvē un pieliek ceptajai gaļai, sacep visu kopā, tad liek katlā, pielej nedaudz ūdens, vāra un pa daļām pieliek sagrieztus kāpostus un ķimenes. Kāpostus sautē (ūdeni vairāk nelejiet), kad tie gatavi, pieliek sagrieztus mizotus ābolus, citrona sulu, sāli, cukuru, tomātu pastu un piparus. Visu pasautē 5 minūtes, tad pieliek skābo krējumu.
Pildīta karpa
Pildīta karpa. Autors: Inta. Ziemassvētkus vienmēr svinam vecāku mājās. Sabraucam visi kopā un katra saimniece atved kādu savu firmas ēdienu. Brāļa sievas firmas ēdiens ir cūkgaļas cepetis, māsa tradicionāli gatavo gaļas salātus, bet es cenšos, lai uz galda būtu pildīta karpa.
Nepieciešams:
- Karpa ~2.5 kg
- Šampinjoni (svaigi) sagriezti šķēlītēs ~500.gr
- 1 smalki sakapāts sīpols
- 1 sarīvēts burkāns
- Olīveļļa cepšanai
- 1-2 citroni dekorēšanai
- melnās olīvas
- Zaļumi (pētersīļi , dilles)
- Spilvas Brokastu majonēze
- Santa Maria garšvielas ar citronpipariem
- Sāls
Pagatavošana:
Karpu notīra, nosusina sausu ar papīra dvieļiem.
Uz pannas nelielā olīveļļas daudzumā atsevišķi nedaudz apcep nomazgātus, nosusinātus šampinjonus, pēc tam burkānu un sīpolu. Pildījumam samaisa kopā šampinjonus, burkānu un sīpolu pievieno sāli ( pēc garšas) un pilda karpu.
Sapildītu karpu aizšuj ar pārtikas diegu.
Karpu apsmērē no abām pusēm ar majonēzi un apkaisa ar citronpiparu maisījumu, liek cepešpannā , ietin folijā un 180 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī cep ~40 minūtes.
Pēc tam, kad karpa nedaudz atdzisusi, izņem diegu, liek karpu šķīvī un izrotā ar citrona daiviņām, zaļumiem un olīvām.
Koča
Nepieciešams:
- 300g grūbu
- 200g žāvēta speķa vai cauraugušas gaļas pēc izvēles
- 3 sīpoli
- sāls
Pagatavošana:
Grūbas apgrauzdē brūnas uz sausas pannas. Speķi sagriež gabaliņos, sacep kopā ar smalki sagrieztiem sīpoliem. Māla podiņā vai cepamtraukā kārtām liek grūbas un sīpolus ar speķi, uzkaisot sāli. Pēdējā kārtā liek grūbas, pārlej ar verdošu ūdeni tā, lai tas būtu apmēram trīs centimetrus virs grūbām. Podiņu liek cepeškrāsnī un sautē 180 grādos, līdz grūbas gatavas. Kočai jābūt irdenai.
Sulīgs tītara cepetis
Nepieciešams:
Mērcēšanai:
- 150 g sāls
- 200 g cukura
- 3 lauru lapas
- tējkarote ķimeņu
- tējkarote melno piparu
- tējkarote smaržīgo piparu
- 4 krustnagliņas
- 3 citroni
- kanēļu miza
Cepšanai:
- 100 g sviesta
- 2 apelsīni
- kanēļu standziņas
- 1 sīpols
- pētersīļu saišķis
Pagatavošana:
Tītaru jāsāk gatavot jau vismaz dienu pirms cepšanas. Lai gaļa būtu sulīgāka un ātrāk izceptos, to pirms cepšanas mērcē.
Katliņā ielej litru ūdens, ieliek visas mērcēšanai paredzētās garšvielas (izņemot citronus), uzvāra ūdeni, pavāra pāris minūtes un atstāj atdzist. Mērcēšanai būs nepieciešams tik liels trauks, lai tajā ietilptu tītars, un to varētu pārliet ar ūdeni, lieliski noderēs spainis.
Spainī ieliek tītaru. Citronus sagriež uz pusēm, sulu uzspiež tītaram, pārlej putnu ar sagatavoto marinādi, pieliek citronus, pielej ūdeni tik daudz, lai tītars būtu pilnībā nosegts. Traukam uzliek vāku, noliek vēsumā un mērcē vismaz 8 stundas, labāk 16 stundas. Daži pavāri iesaka mērcēšanai veltīt 24 stundas.
Pirms cepšanas tītaru noslauka, pilda ar sagrieztu apelsīnu, sīpolu, kanēļu standziņām, pētersīļu saišķi, nosmērē ar kausētu sviestu. Pirms liek krāsnī, sasien tītara kājas. Uzliek tītaru uz restēm, tās pirms tam iesmērē ar eļļu, zem restēm paliek cepampannu. Tītara spārnus paslēpj zem putna, lai neapdeg. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. 5 kg tītars jācep 2,5 stundas, lielāks ilgāk. Cepšanas laikā uzmanieties, lai putns neapdeg, ja nepieciešams, uzliek foliju, īpaši uz spārniem.
Pēc izcepšanas tītaram ļauj padzist vismaz 15 minūtes, tikai tad to griež. Pasniedz ar dzērveņu vai brūkleņu ievārījumu.
Cūkgaļas galerts
Nepieciešams:
- 1 -1,5 kg cūkas stilbiņa
- 2 burkāni
- selerija sakne
- pētersīļa sakne
- sāls
- pipari
- lauru lapa
- 2 sīpoli
- ķiploks
Pagatavošana:
Cūkas stilbiņu sadala mazākos gabaliņos, liek katlā, pārlej ar ūdeni, uzvāra, noputo. Saknes notīra, liek veselas katlā, vāra, pieliek piparus. Vārīšanās beigās pieliek ķiploku, sāli un lauru lapu. Gaļa gatava, kad tā sāk atdalīties no kauliem.
Gaļu un saknes izņem no buljona, buljonu izkāš. Gaļu sagriež nelielos gabaliņos, liek trauciņos, pārlej ar buljonu, tad aukstumā sarecina. Gaļai var pielikt burkānus vai zaļumus.