Saskaņā ar apsūdzību jaunietis no Latvijas Sīrijas konfliktā pārstāvējis «Daesh» (186)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars

Par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā apsūdzētais jaunietis nemierīgajā valstī pārstāvējis teroristu grupējumu «Daesh», uzskata prokuratūra.

Drošības policija (DP) pret jaunieti lūdza sākt kriminālvajāšanu par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā un par iesaistīšanos noziedzīgā organizācijā nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret cilvēci vai mieru, kara noziegumus, īstenot genocīdu vai izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra puisim cēlusi smagāku apsūdzību pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā un piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos. Krimināllikums par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos paredz mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no desmit līdz divdesmit gadiem.

Komentējot apsūdzību, Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā aģentūrai LETA norādīja, ka lietā esošo pierādījumu kopums dod pamatu jaunieti apsūdzēt ne tikai par iesaistīšanos noziedzīgā organizācijā, bet arī par piedalīšanos šādas organizācijas izdarītos noziegumos.

Prokuratūrā apstiprināja, ka apsūdzētais darbojies teroristu grupējuma «Daesh» pusē, taču, ņemot vērā, ka lieta šobrīd atrodas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā, prokuratūrā nekonkretizēja, kādās tieši darbībās apsūdzētais ir piedalījies.

Prokuratūrā uzsvēra, ka šobrīd apsūdzētais nekādu attieksmi pret apsūdzību nav paudis, nedz atzīstot savu vainu viņam celtajā apsūdzībā, nedz noliedzot to.

Uz publiski izskanējušo apsūdzētā advokāta norādi, ka jau neilgi pēc ierašanās Sīrijā un apjaušot patieso stāvokli, viņa klients ir intensīvi meklējis iespēju patraukt savu dalību karojošās puses sastāvā un izkļūt no Sīrijas, prokuratūra komentāru nesniedza, vien apstiprināja, ka puiša Sīrijā pavadītais laiks ir aptuveni pusotrs gads.

Ņemot vērā, ka šī varētu būt pirmā lieta Latvijas vēsturē, kad sākta kriminālvajāšana par iesaistīšanos noziedzīgā organizācijā, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret cilvēci vai mieru, kara noziegumus, īstenot genocīdu vai izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, kā arī par piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos, jau šobrīd varot prognozēt, ka juridisko argumentu cīņa tiesā būs ļoti sīva, norādīja prokuratūrā.

Arī Krimināllikuma norma, kas paredz atbildību par prettiesisku piedalīšanos ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, ieviesta samērā nesen, un neviena persona līdz šim par to nav tikusi tiesāta, norādīja prokuratūrā.

Pagaidām nav zināms, kad prokuratūra lietu nosūtīs tiesai.

Jau ziņots, ka apsūdzētais vīrietis noliedz aktīvu piedalīšanos karadarbībā. Atrodoties Sīrijā viņš nav piedalījies bruņotās sadursmēs ne ar karojošām pusēm, ne ar civiliedzīvotājiem, aģentūrai LETA iepriekš norādīja apsūdzētā advokāts.

2.decembrī tiesa aizdomās turētajam pagarināja drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanas termiņu.

Šovasar DP ieguva informāciju, ka minēto Latvijas pilsoni ir aizturējušas Turcijas varas iestādes, kas septembrī pieņēma lēmumu par šīs personas deportēšanu. Pēc deportācijas no Turcijas DP konvojēja jaunieti uz Latviju, kur viņš tika aizturēts.

Šī persona ir kāds Mārtiņš, par kura došanos uz Sīriju pagājušā gada rudenī vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums «De facto». LTV iepriekš ziņoja, ka Mārtiņš bijis diezgan noslēgts jaunietis no Brocēniem, kurš labi pratis angļu valodu, daudz laika pavadījis internetā un, mācoties 12.klasē, reģistrējies vienā no lielākajiem musulmaņu forumiem.

Patlaban DP lietvedībā ir trīs kriminālprocesi par Latvijas iedzīvotāju iespējamu prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā. LETA jau vēstīja, ka viena no personām, kurai inkriminēts šis noziegums, ir bijušais Latvijas Islāma kultūras centra vadītājs Oļegs Petrovs, kurš iepriekš uzsaukumā internetā atbalstīja teroristu uzbrukumus Francijai un slavināja džihādu. Apsūdzētais jaunietis ir vienīgais, kuru DP izdevies aizturēt.

Komentāri (186)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu