Mūsdienu sabiedrību pārņēmusi jauna apsēstība (78)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: mind on fire, CC BY-SA 2.0

Ēšana jau kopš seniem laikiem ir viena no baudām, taču, raizējoties, ka ar ēdienu var nodarīt arī skādi savam organismam, aizvien vairāk cilvēku nodarbina savus prātus, pārlieku analizējot, ko liek mutē. Veselīgas ēšanas kults kļuvusi par modes lietu, aizejot galējībās, par kurām satraukti ir pat ārsti, vēsta TV3 raidījums «Bez Tabu».

Psihoterapeite Ināra Vārpa apstiprina, ka pārlieku veselīga ēšana var kļūt par apmātību. Psihoterapeite jau vairākus gadu desmitus strādā ar cilvēkiem, kas nokļuvuši atkarību gūstā. Tagad nākoties palīdzēt arī tiem, kas patiešām kļuvuši teju vai apsēsti ar veselīgu uzturu.

Tie, kas pārlieku aizrāvušies ar veselīgu ēšanu, kas pārgājis jau teju vai apsēstībā, sirgst ar ortoreksiju.

Ortoreksija jeb apsēstība ar veselīgu uzturu rodas, ja personai ir trauksmes simptomātika un dziļa nevērtības sajūta. Tā ir psihiskās veselības problēma.

Ortoreksijas pazīme var būt arī pārlieku liela aizraušanās ar fiziskajām aktivitātēm, cenšoties sadedzināt katru uzņemto kaloriju.

Komentāri (78)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu